Facebook

Hoe kan ik minder belasting betalen aan de fiscus – eenmanszaak deel 2

Door Vincent De Backer

28 december 2016

Sinds vorige week zijn we van start gegaan met een nieuwe reeks tips en tricks waarbij we zelfstandigen, die werken via eenmanszaak, wat fiscaal advies willen bijbrengen. In dit deel krijg je een gouden tip om er voor te zorgen dat je nooit voor verrassingen komt te staan bij je fiscale planning. Weten wanneer welke belasting in de bus valt, wanneer ze verschuldigd zal zijn en hoeveel het ongeveer zal worden .. het is allemaal belangrijk! Het feit dat je de verschuldigde belasting niet kan betalen, betekent in veel situaties dat je niet genoeg opzij hebt gezet tijdens het jaar zelf. Een voorafbetaling doen op je belastingen kan hierbij helpen.

De belastingbrief valt binnen, het te betalen saldo luidt als volgt, € 12.000 , “Hoe gaan we dat nu weer betalen ?”. Het laatste wat je uiteraard wil is op televisie komen in “de fiscus” waarbij je een afbetalingsplan moet aanvragen voor je verschuldigde belastingen. Dat kan iedereen overkomen maar laten we er van uit gaan dat je dergelijke situaties best kan vermijden.

voorafbetaling belastingen

Doe aan voorafbetalingen

 In het vorige deel van deze reeks hebben we er voor gezorgd dat onze beroepskosten weldegelijk fiscaal interessante kosten zijn. Je kan er namelijk voor zorgen dat je winst daalt door de juiste soort kosten te maken. Belastingen zijn verschuldigd op fiscale winst en een lagere winst zorgt er voor dat je dus minder zal moeten afgeven aan de fiscus. Het is een noodzakelijk kwaad waar we allemaal als Belg doorheen moeten, iedereen betaalt belasting, de ene al wat minder dan de andere.

Praktisch voorbeeld

 Nochtans lukt het voor Piet al wat beter dan zijn buurman Jan om alle belastingen te betalen. Ze zijn allebei fulltime aan de slag maar het grote verschil is hun sociaal statuut. Jan is werknemer en Piet werkt als zelfstandige via zijn eigen eenmanszaak. Als werknemer krijgt Jan maandelijks van zijn werkgever ongeveer € 2.000 netto op de rekening gestort, zijnde een bruto loon van € 3.000. Jan betaalt dus maandelijks automatisch € 1.000 belastingen vooraf via de bedrijfsvoorheffing. Halfweg 2018 zal Jan zijn aanslagbrief ontvangen van de fiscus, hij krijgt € 683,65 terug van de staat. Jan is gelukkig.

 

minder belasting betalen

Piet werkt keihard en ontvangt van zijn klanten ongeveer een gemiddelde van € 5.000 per maand. Na aftrek van al zijn beroepskosten schiet er fiscaal ongeveer zo’n € 3.500 bruto per maand over. Daarnaast mag Piet ook niet vergeten dat zijn sociale bijdrage van 21,5% hierover dient betaald te worden. Piet ziet het geld binnenstromen op zijn bankrekening en besluit een nieuwe wagen te kopen op het autosalon in januari 2017. Een wagen wordt nooit onmiddellijk in resultaat genomen, dit is een investering. Hierop zijn dus wettelijk gezien afschrijvingen van toepassing. Kort uitgelegd, de fiscale winst van Piet zal niet even snel dalen als het saldo op zijn bankrekening. Ook heeft Piet per maand of kwartaal geen voorafbetaling gedaan aan de belastingen. Hij heeft dus als het ware alles bekostigd met zijn “bruto loon” in plaats van zijn “netto loon”. De aanslagbrief valt binnen, een te betalen saldo van € 12.000, Piet is alles behalve gelukkig.

In het volgende artikel bekijken we verder hoe je nog meer belastingen kan besparen door je eigen kosten goed te analyseren op volledigheid.

Als je niet graag voor verrassingen komt te staan kan je beter aan voorafbetaling doen. Dit zal er voor zorgen dat je nooit méér geld kan uitgeven dan wat je feitelijk nog verschuldigd bent aan de schatkist van vadertje staat. Niemand is verplicht om voorafbetaling te doen maar bij sommige zelfstandigen is het wel aan te raden. Vroeger waren voorafbetalingen fiscaal interessanter omdat de intrestvoeten hoger lagen. Soms moet je het praktische ten opzichte van het fiscale afwegen en uitmaken wat voor jouw situatie het belangrijkste is.

 

Lees ook andere artikels

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This