Facebook

Hoe kan ik minder belasting betalen aan de fiscus – eenmanszaak deel 1

Door Vincent De Backer

23 december 2016

Iedereen vraagt het zich wel af … hoe kan ik minder belasting betalen aan de fiscus? In België betalen we met zijn allen belastingen, helaas veel belastingen. De belastingkloof met de buurlanden wordt ook alsmaar groter. Een kinderloze, alleenstaande werknemer die een boven gemiddeld loon verdient heeft een gemiddelde belastingdruk van meer dan 55% in ons land. Afhankelijk van je sociaal statuut (werknemer, zelfstandige via éénmanszaak, ondernemer in vennootschap) zijn er verschillende dingen waar je op kan letten. Je kan er voor zorgen dat je belastbare basis kleiner wordt met als gevolg .. minder belasting betaling aan de fiscus.

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag door al mijn klanten. Iedereen ervaart belastingen als een pijnpunt waar ze liefst zo weinig mogelijk mee te maken hebben. Nochtans heb je sommige dingen wel in de hand waardoor je de belasting kan “bijsturen” als het ware. Omdat fiscaliteit vrij complex is kunnen we dit best opsplitsen in verschillende kleine eenvoudige stukjes. Iemand die niets weet van fiscaliteit zal nog altijd kunnen volgen. Eenvoudig gaat ook, dat is waar het om draait bij ons. De zaken hoeven namelijk niet altijd nodeloos gecompliceerd te worden. In een eerste stukje delen wij reeds enkele tips voor de zelfstandige die werkt via éénmanszaak.

 

belasting op loon

De zelfstandige via éénmanszaak – Deel 1

De meeste zelfstandigen beginnen onder het statuut van de éénmanszaak. Je werkt alle dagen keihard om de nodige inkomsten te verwerven zodat je alle rekeningen kan betalen op het eind van de dag. S’avonds loop je naar de brievenbus, de aanslagbrief van de overheid voor de personenbelasting is toegekomen. Nieuwsgierig als je bent maak je die onmiddellijk open en tot overmaat van ramp zie je daar een te betalen som van meer dan € 10.000, te betalen binnen een termijn van 2 maanden. Op je professionele bankrekening staat slechts € 12.000 … Het idee springt in je hoofd en klinkt als volgt “Ik ga alle dagen werken om uiteindelijk alles af te geven aan de fiscus“. Motiverend? Alles behalve! Daarom voorzien we jou graag van enkele tips en tricks.

belasting betalen

Zorg voor fiscaal interessante beroepskosten

Voor inkomsten te verwerven moet je kosten maken, soms zijn die vast, soms zijn die variabel. Niet alle kosten zijn fiscaal aftrekbaar aan 100% … Dit wel zeggen dat niet elke € 100 die je betaalt aan je leverancier voor € 100 zal afgetrokken worden van je winst. Het is op die winst dat je dan uiteindelijk belast wordt. In dit artikel laten we even buiten beschouwing dat sommige kosten een gemengde beroepskost zijn, dit wil zeggen aankopen die deels gebruikt worden voor het zelfstandig beroep, deels gebruikt in de privé sfeer. Denk maar aan een laptop bijvoorbeeld. Bij een gemengde beroepskost daalt de aftrek nog verder tot het beroepsgebruik (%).

Bij éénmanszaak liggen de fiscale regels anders dan in een vennootschap. Zo is het bijvoorbeeld minder interessant om een dure wagen te kopen gezien die beroepskost slechts fiscaal beperkt aftrekbaar is. Daarnaast zal je die dure wagen, indien zonder financiering, wel volledig moeten betalen wat óók nadelig is het voor het saldo op je bankrekening.

Voor dat zelfde budget kan je op zoek gaan naar partners/dienstverleners die er voor zorgen dat jij meer inkomsten verwerft op termijn. Bijvoorbeeld inzetten op naamsbekendheid via marketing. Eventueel ook een verbetering van dienstverlening aan je vaste klanten of betere kwaliteit van je producten. Deze soort kosten zijn een win voor je klanten en tevens ook een win voor jou omdat deze wel volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Hoe sterker je de fiscale winst kan laten dalen door interessante beroepskosten te maken, hoe minder belasting je zal moeten betalen aan de fiscus. Vraag vandaag nog bij je boekhouder je gedetailleerd fiscaal resultaat op en je zal direct kunnen zien welke beroepsuitgaven voor welk percentage in aftrek worden gebracht van je winst.

In deel twee van deze reeks geven we jou een gouden tip hoe je kan vermijden dat een grote, onbetaalbare belastingaanslag in de bus valt. In de fiscaliteit maken we hiervoor gebruik van voorafbetalingen.

Lees ook andere artikels

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This