Facebook

Vanaf 1 januari 2016 is het mogelijk dat jouw vennootschap geen kleine vennootschap meer is maar een microvennootschap. Dit komt door een Europese richtlijn die werd omgezet naar de Belgische Wet. Wat houdt de microvennootschap in, aan welke voorwaarden moet je voldoen en welke voordelen kan je genieten als microvennootschap?

microvennootschap

Wat is een microvennootschap?

Er zijn grote, kleine en microvennootschappen volgens de Europese richtlijn, waarop elk land zijn eigen invulling mocht geven hoe men dit wou gaan definiëren. Vooral die laatste term, de microvennootschap, is een nieuwe vorm om de grootte van een onderneming te bepalen. Zowel de criteria voor kleine- als microvennootschap werden gewijzigd door onze overheid. Het gaat voornamelijk om een indexatie van de voorheen gebruikte cijfers.

Criteria en voordelen voor de microvennootschap

Een microvennootschap beantwoordt aan de volgende criteria:

 • balanstotaal = 350.000 EUR
 • netto-omzet = 700.000 EUR
 • een personeelsbestand van maximum 10 werknemers.

De microvennootschap zal slechts een beperkte ‘microjaarrekening’ met minimale toelichtingen moeten neerleggen. Bovendien verwijzen enkele fiscale maatregelen nu al naar de micro-onderneming, bv. de belastingvermindering investeringen in starters (45% belastingvermindering in plaats van slechts 30% bij een kleine vennootschap), de vrijstelling van doorstorting (20% in plaats van 10% bij een kleine vennootschap) van bedrijfsvoorheffing voor starters. Het is niet uitgesloten dat de overheid nog meer voordelen zal ontwikkelen voor zelfstandigen met een microvennootschap.

Daarnaast zijn ook de tarieven aangepast voor de neerlegging van de jaarrekening. Zo kost de neerlegging van de jaarrekening voor een microvennootschap nu slechts € 51,23. Zorg er dan ook daadwerkelijk voor dat jouw boekhouder neerlegt in XBRL-formaat en dat hij voor het microformaat kiest. De overheid beloont namelijk die zelfstandigen die alles netjes en digitaal aanleveren in het juiste elektronische formaat, zijnde XBRL. Standaard leggen wij als boekhoudkantoor voor al onze klanten altijd neer in XBRL formaat om onze klanten hun beroepskosten zo laag mogelijk te houden.

Aanpassing criteria voor de kleine vennootschap

Een kleine vennootschap beantwoordt aan de volgende criteria:

 • balanstotaal = 4.500.000 EUR
 • netto-omzet = 9.000.000 EUR
 • gemiddeld personeelsbestand gedurende het boekjaar = gemiddeld 50 werknemers

Voorheen was je vennootschap automatisch een grote vennootschap indien je meer dan 100 werknemers in dienst had. Dit kenmerk is afgeschaft per 1 januari 2016. Bovendien zal je vennootschap langer klein blijven in de toekomst. Als een kleine vennootschap één keer de criteria overschrijdt, blijft ze klein. Pas als de onderneming twee keer op rij de criteria overschrijft, wordt ze een “grote” vennootschap.

Gerelateerde berichten

 • beroepskennis afgeschaft

  Sommige beroepen mag je slechts uitoefenen indien je in het bezit bent van specifieke beroepskennis, deze voorwaarden zijn geregeld in de vestigingswet. De Vlaamse regering heeft recent besloten dat de…

 • afschaffing ecocheques

  Na de afschaffing van de BTW voorschotten voor kwartaalaangevers volgt nu ook de afschaffing van de ecocheques vanaf 2018.

 • inhoudingsplicht

  Recent een factuur ontvangen van een aannemer? Als zelfstandige ben je verplicht om zelf na te gaan of de uitvoerder van de werken in onroerende staat geen betalingsachterstand heeft bij…

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!

 

Word fan van onze Facebook pagina en mis geen enkele update meer!

Info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Maak een vrijblijvende afspraak en kom gerust eens langs voor een kop koffie en goed advies ...

kmo portefeuille
exact online accountant

Contactgegevens

De Boekhouding.Be
AV Consulting BV ovv BVBA
BE 0847.760.303
Erkend BIBF Boekhoudkantoor

Grote Steenweg 306
9340 Oordegem
Mail: vincent@deboekhouding.be
Mobiel: 09 311 74 09

Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!