Facebook

Zelfstandige in bijberoep kosten aftrekken

Stel een vraagCategorie: StartersZelfstandige in bijberoep kosten aftrekken
Anoniem vroeg 3 jaar geleden

Ik werk voltijds van thuis uit als werknemer. Mijn werkgever betaalt mij maandelijks een onkostenvergoeding hiervoor. Verder maak ik gewoonlijk gebruik van de forfaitaire aftrek voor beroepsinkomsten op mijn belastingaangifte.

Nu begin ik binnenkort ook een bijberoep, waarbij ik ook van thuis uit werk (in dezelfde ruimte). De vraag is of ik of ik voor het gedeelte van mijn bijberoep apart nog kosten kan inbrengen voor het gebruik van die ruimte voor mijn bijberoep (aankoop, intrest lening, verwarming,…)? Indien ja, wat zou dan een aanvaardbare verdeelsleutel zijn, als ik bijvoorbeeld 10u per week ’s avonds en in het weekend thuis voor mijn bijberoep werk?
 
Bedankt!

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 3 jaar geleden

Best eens goed kijken op uw loonfiche hoe de belasting verloopt op uw onkostenvergoeding. Indien je hierop belast wordt als een bezoldiging zie ik geen vuiltje aan de lucht. Indien het gekwalificeerd is als kosten eigen aan de werkgever spreken we over dubbele kostenaftrek. Een wakkere controleur zal zeker uw kosten in bijberoep verwerpen gezien u niet kan aantonen dat u deze kosten gedragen heeft, uw werkgever heeft het namelijk gedragen. Een verdeelsleutel kan veelal gebaseerd worden op beroepsmatige oppervlakte / totale oppervlakte. Ga hier zeker niet “te ver” in.

Deze popup niet meer tonen, klik hier!