Facebook

sociale bijdragen bijberoep

Stel een vraagCategorie: Hoofd- & Bijberoepsociale bijdragen bijberoep
Onbekend vroeg 4 jaar geleden

Ik kreeg net van mijn sociaal verzekeringsfonds de vraag via brief tot betalen van sociale bijdragen voor 1e kwartaal. Nu staat dat bij mij op 0, oef, geen rekening dus.
 
Er wordt weliswaar gemeld dat er vanaf 1/1/2015 een andere berekeningswijze is, en dat mijn netto inkomen lager is dan 1439€. Voor het gedeelte van mijn activiteiten zonder btw is dat ZEKER zo, maar ik combineer met andere activiteiten waardoor het waarschijnlijk rond dat bedrag zal schommelen (5 à 6000 € bruto omzet).
 
Zou ik dan beter toch een beperkt bedrag aan kwartaalbijdragen betalen om een grote afrekening op het einde van het jaar te vermijden? Of ga ik die 1439€ netto niet overschrijden (is dat verwaarloosbaar?) ?

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 4 jaar geleden

Dat klopt inderdaad, vroeger werden sociale bijdragen berekend op de jaren ervoor. Indien je dus veel verdiende in het verleden maar vandaag minder, dan werd dit bezien als een pijnlijke situatie. Daarom hebben ze het nu zo ingesteld dat je sociale bijdragen betaalt op je huidige inkomstenjaar. Er volgt een afrekening wanneer het netto inkomen gekend is.

Netto inkomen is niet omzet, het gaat hier eigenlijk over je omzet MIN onkosten (water/internet/klein materiaal/boekhouder/…). Het zou dus kunnen dat je met die omzet daadwerkelijk boven 1439€ netto inkomen zit. Onder 1439€ ben je inderdaad vrijgesteld van sociale bijdrage , deze bedraagt normaal gezien 22% (inkomstenjaar 2014). Naar de toekomst toe wil de overheid dit belastingspercentage omlaag halen.

Vanaf de eerste euro die je overschrijdt dien je een sociale bijdrage te betalen, deze wordt berekend op de volle pot aan het maximum tarief van 22%. Normaal gezien sturen ze per kwartaal zo een brief op om een voorlopige bijdrage te betalen. Voor mensen in bijberoep schommelt dit rond de 75€ (per kwartaal).

Deze popup niet meer tonen, klik hier!