Facebook

Sociale bijdrage

Stel een vraagCategorie: AlgemeenSociale bijdrage
Samir vroeg 7 jaar geleden

hallo. Ik betaal om kwartaal bijna 2700€ ik ben maar een kleine zelfstandige en ik begrijp hier niks van. Om kwartaal geraak ik in de problemen omdat er geen geld is op de rekening. Wat ik niet versta is dat elk cent die weggaat staat op papier en toch spreken ze over winst terwijl de rekeningen op nul staan

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 7 jaar geleden

Dag Samir, het is voor mij heel moeilijk in te schatten waar het probleem zit daar je heel weinig informatie meegeeft. Heb je een eenmanszaak of een vennootschap? Gezien de hoogte van het bedrag vermoed ik dat je een eenmanszaak hebt. De sociale bijdrage bedraagt 20% en wordt berekend op de winst.

 

Op zich is € 2700 sociale bijdrage per kwartaal heel veel. Heb je veel privé leningen lopen of is dit beperkt? Indien beperkt zou je toch eens moeten kijken voor eventueel een vennootschap te starten. Daarmee kan je zelf bepalen hoeveel “bezoldiging” naar de privé stroomt (lees: hierop sociale bijdrage te betalen) en hoeveel winst in de vennootschap blijft zitten. Op vennootschapswinsten is namelijk geen sociale bijdrage verschuldigd maar is dit een vast bedrag per jaar ( € 347,50 ).

 

Misschien worden niet alle kosten in je eenmanszaak geboekt, dit kan op zich al een dooddoener zijn maar zonder je boekhouding voor ogen te hebben kan ik je daar geen sluitend antwoord op bieden. Je kan dit zelf goed nagaan door de “resultatenrekening” op te vragen bij de boekhouder. Kijk of alles geboekt staat. Bv. Heb je beroepshuur ? Staat “huur gebouwen” ertussen? Indien alles geboekt staat kan het ook zijn dat je momenteel je inkomen gebruikt als bruto inkomen terwijl je rekening moet houden dat er personenbelasting, sociale bijdrage, btw betaald moeten worden. Bekijk je boekhouding eens goed en laat me iets weten.
Positieve Groeten,
Vincent

Stel ons jouw vraag

Heb je bijkomend advies nodig bij iets?
Verzend ons vandaag nog je vraag.

Heb je eerder een privé vraag voor ons?
Contacteer ons!

“Op zoek naar een boekhouder die jou concreet advies geeft?”

Kom eens langs om je zaak te bespreken

BEKIJK DE LAATSTE NIEUWE UPDATES

De fiscale spelregels zijn constant in evolutie.
Via onze blog kom je alle belangrijke wetswijzigingen snel te weten.

Airco aftrekbaar als kost?

Airco aftrekbaar als kost?

Is de installatie van een airco fiscaal aftrekbaar als beroepskost? Tijdens zéér warme zomerdagen is het aangenaam om vlot en efficiënt te kunnen werken in een gekoelde werkruimte.

Lees meer

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!