Facebook

eenmanszaak of vennootschap ?

Stel een vraagCategorie: Starterseenmanszaak of vennootschap ?
C. De Jonge vroeg 8 jaar geleden

Ik ga binnekort starten als freelance consultant in de IT wereld. Geschat zal ik ongeveer zo’n  €150.000 omzet per jaar kunnen verdienen als ik alle dagen zou werken. Welke kosten kan ik inbrengen buiten mijn wagen, gsm, laptop?
Daarbij vraag ik me ook af of het interessanter zou zijn om te beginnen als eenmanszaak of vennootschap. Aansprakelijkheid speelt voor mij geen rol gezien ik geen grote vaste kosten ga aangaan. Wat zijn de voordelen en nadelen van allebei?

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 8 jaar geleden

De branche waarin je zit (consultancy wereld) is heel typerend aan het feit dat deze zelfstandige weinig beroepskosten hebben gezien de meerwaarde aan de klant bestaat uit hoofdarbeid en je vaak rechtstreeks bij de klant aan de slag kan. De grootste beroepskost die je inderdaad zal hebben is de bedrijfswagen. Er bestaan ook nog wat andere beroepskosten die je kan inbrengen dan de 3 items die je opgesomd hebt. Ik heb jou hiervan een lijstje doorgestuurd per e-mail.
 
Ook voor de calculatie eenmanszaak of vennootschap heb ik jou een eerste calculatie doorgestuurd. Je zal onmiddellijk merken dat je met dergelijke omzet als IT consultant, met weinig beroepskosten, maar 1 antwoord hebt en dat is vennootschap. Je zal fiscaal veel minder belastingen moeten betalen in een vennootschap dan met een eenmanszaak als je winst te groot wordt … De belastingdruk kan verlaagd worden via een vennootschap, zodat je voordelig geld eruit kan halen zonder al teveel winst te moeten delen met de fiscus. Indien aansprakelijkheid geen rol speelt kan je opteren voor een VOF of GCV. Dit zijn de afkortingen voor vennootschap onder firma of gewone commanditaire vennootschap.

Stel ons jouw vraag

Heb je bijkomend advies nodig bij iets?
Verzend ons vandaag nog je vraag.

Heb je eerder een privé vraag voor ons?
Contacteer ons!

“Op zoek naar een boekhouder die jou concreet advies geeft?”

Kom eens langs om je zaak te bespreken

BEKIJK DE LAATSTE NIEUWE UPDATES

De fiscale spelregels zijn constant in evolutie.
Via onze blog kom je alle belangrijke wetswijzigingen snel te weten.

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!