Facebook

Debetsaldo rekening courant

Stel een vraagCategorie: BelastingenDebetsaldo rekening courant
Jee VeeEee vroeg 2 jaar geleden

Beste,
Stel dat je door omstandigheden en vooral door naïviteit toch een groot debetsaldo rekening courant hebt opgebouwd waarin de jaarlijkse intresten ook telkens jaarlijks in zijn opgenomen. Wat is de beste en voordeligste manier om deze terug af te bouwen?

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 2 jaar geleden

Hey Jee Vee,
Een debet rekening courant is in principe een put die je gegraven hebt in je vennootschap waarmee je bruto vennootschapswinsten in de privé sfeer hebt uitgegeven zonder hierop belastingen te betalen via bijvoorbeeld opname van een bezoldiging.
Elke situatie met een rekening courant vergt een specifieke aanpak, er is geen beste/voordeligste manier voor dit probleem. Misschien ben jij gebaat met een inkoop eigen aandelen van de vennootschap of een kapitaalvermindering. Je kan het saldo ook jaarlijks wegwerken met dividenden of uitkeringen van liquidatiereserves voor het aanvullen van deze put. Met deze technieken voel je dit niet onmiddellijk in de portemonnee en is de oplossing vooral boekhoudkundig. In de meeste gevallen ben je ook reeds gebaat met het omvormen van de rekening courant ( 8% debet intresten per jaar, vandaag de dag ) naar een lening op lange termijn ( 1,70% debet intresten per jaar ). Daarbij is het wel belangrijk dat je een aflossingstabel opstelt met je vennootschap en deze privé aflossingen correct nakomt.
Positieve Groeten,
Vincent De Backer

Deze popup niet meer tonen, klik hier!