Facebook

Brutoloon vs nettoloon zelfstandige

Stel een vraagCategorie: AlgemeenBrutoloon vs nettoloon zelfstandige
Ira Kerkhove vroeg 3 jaar geleden

Beste,
Ik twijfel om mijn carriëre over een andere boeg te gooien en om zelfstandige te worden. Ik heb enkel al als bediende gewerkt en kan daardoor moeilijk inschatten hoeveel ik jaarlijks moet kunnen factureren om aan mijn gewenst maandloon te komen dat ik nu als bediende verdien. Is er een manier om dit te berekenen?
Alvast erg bedankt voor uw advies!

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 3 jaar geleden

Beste Ira, dergelijke simulatie is vrijwel onmogelijk omdat er heel veel factoren zijn die je niet kan inrekenen. Ik denk bijvoorbeeld nog maar aan diverse vervangingsuitkeringen bij wegvallen van inkomsten als werknemer, toch betaald krijgen indien je ziek bent, betaald verlof en meer … Als zelfstandige heb je al deze dingen niet. Ook aan de hand van je persoonlijke situatie ( aantal personen ten laste ) is je belastingvrije som hoger of lager in de personenbelasting. Op zich moet er een hele berekening gemaakt worden met alle elementen en factoren die nodig zijn/niet berekenbaar zijn en daarbij rekening te houden en kijken welke kosten allemaal zouden ingebracht worden.
Nu, ik begrijp dat je vraagt naar een simpele berekening. In een situatie met volgende elementen gaat mijn formule op : éénmanszaak, geen personen ten laste, freelancer/consultant activiteit met vrijwel geen beroepskosten (bruto facturatie is bruto marge), geen hypothecaire lening ingebracht, geen andere diverse inkomsten.
Bruto facturatie per maand exclusief BTW x 0,40 = netto overhouden.
Dus bijvoorbeeld 6000 x 40% is ongeveer 2.400 € netto (na aftrek van personenbelasting, provinciebelasting, gemeentebelasting en sociale bijdragen). Indien het inkomen lager is zal het netto-percentage hoger liggen.
Onder voorbehoud, dit is heel grof gerekend en is onder geen beding een complete en volledige simulatie. Het kijkt ook enkel naar een bruto-netto situatie, als zelfstandige kan je heel wat gemengde beroepskosten inbrengen, hetgene bij een werknemer niet het geval is. Persoonlijk zou ik mij niet blindstaren op deze simulatie gezien er veel te veel elementen niet in rekening gebracht worden.
Positieve Groeten,
Vincent De Backer

Deze popup niet meer tonen, klik hier!