Facebook

Bijberoep meerdere activiteiten van een andere aard: één of twee boekhoudingen

Stel een vraagCategorie: BoekhoudenBijberoep meerdere activiteiten van een andere aard: één of twee boekhoudingen
Henk Weymeis vroeg 7 jaar geleden

Beste,
Ik heb een een vraag inzake mijn bijberoep, die uit twee activiteiten bestaat:

  • De ene activiteit is een vrij beroep
  • De andere activiteit is een commerciële activiteit

Beide activiteiten zijn vrijgesteld van BTW (inkomsten liggen ruim onder de 25.000 Euro per jaar). Ik heb wel de neiging om twee enkelvoudige boekhoudingen bij te houden, met twee jaarrekeningen, daar de aard van deze twee activiteiten totaal verschillend is. Bovendien kan je in je belastingen inkomsten/kosten in je bijberoep zowel inboeken onder de vrije beroepen, alsook onder commerciële activiteiten.
Is het zinvol om bovenstaande procedure aan te houden, of toch te werken met één boekhouding en jaarrekening? Indien wel, waar inboeken bij de belastingen? Vrije beroepen of commerciële activiteiten?
Hartelijk dank voor uw antwoord.
Vriendelijke groeten
Henk Weymeis

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 7 jaar geleden

Dag Henk,
Je vraag is een beetje dubbel. Welke activiteit is je vrij beroep? De administratie beschouwt de inkomsten van o.a. volgende beroepen als baten: geneesheren, tandartsen, accountants, fiscaal raadgevers, commissarissenrevisoren, experts, advocaten, architecten, schrijvers, kunstschilders, beeldhouwers enz. Je hebt dus niet de vrije keuze om dit in te vullen bij commerciële activiteiten of bij baten, de aard van de activiteit bepaald waar het ingevuld moet worden. Veel van deze voorgemelde beroepen zijn onverenigbaar met een handelsactiviteit omdat hun “instituut” dit niet toelaat.
Kwestie voor de personenbelasting in te vullen raad ik je aan om de kosten analytisch toe te wijzen op bepaalde kostenplaatsen , dus per activiteit. Je kan ook werken met bepaalde kosten en opbrengstenrekeningen binnen een bepaalde reeks zodat de kosten en opbrengsten gegroepeerd staan in de resultatenrekening.
Positieve Groeten,
Vincent
 
 

Stel ons jouw vraag

Heb je bijkomend advies nodig bij iets?
Verzend ons vandaag nog je vraag.

Heb je eerder een privé vraag voor ons?
Contacteer ons!

“Op zoek naar een boekhouder die jou concreet advies geeft?”

Kom eens langs om je zaak te bespreken

BEKIJK DE LAATSTE NIEUWE UPDATES

De fiscale spelregels zijn constant in evolutie.
Via onze blog kom je alle belangrijke wetswijzigingen snel te weten.

Airco aftrekbaar als kost?

Airco aftrekbaar als kost?

Is de installatie van een airco fiscaal aftrekbaar als beroepskost? Tijdens zéér warme zomerdagen is het aangenaam om vlot en efficiënt te kunnen werken in een gekoelde werkruimte.

Lees meer

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!