Beste Vincent,
Tijdens mijn opzoeking naar info kwam ik op jouw bijdrage. Zeer interessant en duidelijk uitgelegd, zo zijn er weinig.
Ikzelf ben docent boekhouden maar k sta niet in de praktijk, net simpel dus. Ik heb bijgevolg een vraag omtrent de aftrekbaarheid van btw bij personenwagens. In mijn cursus staat (nog steeds de volgende mogelijkheden:
- 50% aftrekbaar indien het vtg 100% beroepsmatig gebruikt wordt
- 50 % aftrekbaar indien het vtg tussen de 100% en 50% beroepsmatig gebruikt wordt en privé omrekenen
- indien minder dan 50% beroepsgebruik: volgens het percentage van gebruik.Is dat nog geldig? Of moet ik volgens werkelijk beroepsgebruik gaan rekenen met de 3 mogelijke formules?
Alvast bedankt voor uw toelichting.
Mvg
Christian
Dag Christian,
Bedankt voor je bericht en je zorgzaamheid om een goede cursus te voorzien voor je studenten, dat is ten zeerste te waarderen door mij als “boekhouder”. Ik merk inderdaad aan boekhoud junior profielen dat de gegeven leerstof op school vaak foutief of verkeerd wordt uitgelegd en dat wij ze altijd volledig moeten “herscholen” wat een beetje zonde is feitelijk.
Betreffende je vraagje;
De 3 formules die de BTW administratie hanteert ( rittenadministratie, semi-forfaitair of forfaitaire ) slaan op BTW-aftrek op autokosten als de zelfstandige zijn activiteit uitoefent in vennootschapsvorm.
De meeste startende zelfstandigen beginnen in een éénmanszaakvorm en dan telt deze regel niet. Je dient aan de studenten dus goed duidelijk te maken dat de BTW aftrekregels anders liggen in een éénmanszaak dan in een vennootschap (schending van gelijkheidsbeginsel tussen zelfstandigen ten top natuurlijk, maar dat is puur Belgisch en komt in diverse domeinen van de fiscaliteit veelvuldig voor).
In een éénmanszaak is de BTW steeds aftrekbaar à rato van het werkelijk beroepsmatig gebruik met een maximum van 50% in geval dat het gaat om een personenwagen. Voor een lichte vracht telt deze maximaal BTW-aftrek percentage niet. De vermelde regels in het handboek slaan dus op een éénmanszaak. De “nieuwe” (sinds 2011) 3 mogelijke formules zijn enkel weggelegd voor vennootschappen. Hopelijk is het zo duidelijk voor jou. Als je in de toekomst nog met dergelijke cruciale vragen zit mag je ze mij altijd stellen, geen probleem.
Gelieve in te loggen of te registeren om je antwoord toe te voegen.