Facebook

Aankoop en verkoop van kleding inbrengen boekhouding

Stel een vraagCategorie: StartersAankoop en verkoop van kleding inbrengen boekhouding
CC vroeg 4 jaar geleden

Beste

Ik ben van plan om binnenkort te starten als student-zelfstandige. Ik zou mij vooral bezighouden met het aankopen van kleren en schoenen en deze terug te verkopen voor winst. De kleding en schoenen die ik wil aankopen zijn beperkt beschikbaar en daardoor is de prijs meteen hoger nadat de producten uitkomen. Ik koop deze producten dus van verschillende kleding/schoenen winkels. Aangezien ik geen factuur krijg van deze winkels, hoe kan ik dan aan tonen in mijn boekhouding hoeveel winst en onkosten ik heb?
Als bijkomende vraag zou ik ook nog graag weten of ik de inventaris die ik nu al heb (voor ik student-zelfstandige ben) mag verkopen als ik student-zelfstandige ben en ik ook de aankoop prijs mag aftrekken in de boekhouding.

Alvast bedankt.

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 4 jaar geleden

Beste CC,
 
Bedankt voor het stellen van je vraag. Als belastingplichtige ben je verplicht om een controleerbare boekhouding bij te houden.
Dit wil zeggen dat je bij aankoop van handelsgoederen bij diverse winkels een factuur moet vragen zodat je deze kosten kan bewijzen.
 
Indien je geen facturen verzamelt voor je boekhouding bij te houden, dan zal de fiscus de gemaakte kosten ook niet aanvaarden.
Artikel 49 WIB 1992 luidt als volgt:
 

«Als beroepskosten zijn aftrekbaar de kosten die de belastingplichtige in het belastbare tijdperk heeft gedaan of gedragen om de belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden en waarvan hij de echtheid en het bedrag verantwoordt door middel van bewijsstukken of, ingeval zulks niet mogelijk is, door alle andere door het gemeen recht toegelaten bewijsmiddelen, met uitzondering van de eed. Als in het belastbare tijdperk gedaan of gedragen worden beschouwd, de kosten die in dat tijdperk werkelijk zijn betaald of gedragen of het karakter van zekere en vaststaande schulden of verliezen hebben verkregen en als zodanig zijn geboekt.»

 
Indien je reeds stukken hebt van voor de zelfstandigheid dan kan je die inderdaad inbrengen in je boekhouding door een intern boekhoudkundig stuk op te maken.
Vraag aan je boekhouder deze sjabloon-inventaris zodat je dit correct boekhoudkundig kan inbrengen.
 
Let hier wel mee op, als je veel handelsgoederen van voor de start van je activiteit inbrengt, dan maak je jezelf bij de fiscus automatisch verdacht van zwarte handel in de verkoop van kleding en schoenen , nog van voor de aanvang van je activiteit. Spring hier dus verstandig mee om.
 
Veel succes met de verdere opstart van je zaak!
 
Positieve Groeten ,
Vincent De Backer
Erkend Boekhouder

Stel ons jouw vraag

Heb je bijkomend advies nodig bij iets?
Verzend ons vandaag nog je vraag.

Heb je eerder een privé vraag voor ons?
Contacteer ons!

“Op zoek naar een boekhouder die jou concreet advies geeft?”

Kom eens langs om je zaak te bespreken

BEKIJK DE LAATSTE NIEUWE UPDATES

De fiscale spelregels zijn constant in evolutie.
Via onze blog kom je alle belangrijke wetswijzigingen snel te weten.

Airco aftrekbaar als kost?

Airco aftrekbaar als kost?

Is de installatie van een airco fiscaal aftrekbaar als beroepskost? Tijdens zéér warme zomerdagen is het aangenaam om vlot en efficiënt te kunnen werken in een gekoelde werkruimte.

Lees meer

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!