Facebook

Sociale bijdrage bij stopzetting – aftrekbaarheid?

Stel een vraagCategorie: BelastingenSociale bijdrage bij stopzetting – aftrekbaarheid?
Wouter De Raeve vroeg 2 jaar geleden

Geachte,
wegens verhuis naar buitenland heb ik mijn eenmanszaak in bijberoep stopgezet. Doordat mijn laatste kwartaal wat actiever was, ben ik zeker dat mijn voorschotten sociale bijdragen te laag zullen liggen, en er dus een eindafrekening zal komen. In principe mag ik mijn sociale bijdragen registreren als bedrijfskost, juist?
Hoe moet ik nu berekenen welk bedrag ik in kost mag nemen voor sociale bijdragen?
Stel dat mijn nettowinst zonder sociale bijdrage 10.000 bedraagt. Dan weet ik dat ik 201 euro sociale bijdrage moet betalen. Mag ik dit bedrag dan toevoegen als bedrijfskost? Ik vrees echter dan in een cirkelredenering te komen want mijn nettowinst zou dan immers geen 10.000 meer bedragen, enz…
Kan u dit even toelichten?

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 2 jaar geleden

Dag Wouter,
Je berekent de netto winst zonder sociale bijdrage, dan deel je deze door 1,2 ( om de sociale bijdrage als aftrek eruit te halen ) en dan vermenigvuldig je dit met 0,2. Stel je hebt 10.000 nettowinst voor aftrek van sociale bijdrage , dan betaal je ongeveer € 1.700 sociale bijdrage (netto beroepsinkomen is ongeveer €8.300). Je kan best in het laatste actieve kwartaal een vrijwillige storting doen waardoor de sociale bijdrage klopt voor dat kalenderjaar. Dan wordt dit vermeld op het fiscaal attest en kan jij/je boekhouder dit nog correct in kost nemen tijdens je periode van zelfstandigheid.
Veel succes in het buitenland alvast!
Positieve Groeten,
Vincent De Backer

Deze popup niet meer tonen, klik hier!