Facebook

Sociale bijdrage bij stopzetting – aftrekbaarheid?

Stel een vraagCategorie: BelastingenSociale bijdrage bij stopzetting – aftrekbaarheid?
Wouter De Raeve vroeg 6 jaar geleden

Geachte,
wegens verhuis naar buitenland heb ik mijn eenmanszaak in bijberoep stopgezet. Doordat mijn laatste kwartaal wat actiever was, ben ik zeker dat mijn voorschotten sociale bijdragen te laag zullen liggen, en er dus een eindafrekening zal komen. In principe mag ik mijn sociale bijdragen registreren als bedrijfskost, juist?
Hoe moet ik nu berekenen welk bedrag ik in kost mag nemen voor sociale bijdragen?
Stel dat mijn nettowinst zonder sociale bijdrage 10.000 bedraagt. Dan weet ik dat ik 201 euro sociale bijdrage moet betalen. Mag ik dit bedrag dan toevoegen als bedrijfskost? Ik vrees echter dan in een cirkelredenering te komen want mijn nettowinst zou dan immers geen 10.000 meer bedragen, enz…
Kan u dit even toelichten?

1 Antwoorden
Vincent De Backer Boekhouder beantwoorde 6 jaar geleden

Dag Wouter,
Je berekent de netto winst zonder sociale bijdrage, dan deel je deze door 1,2 ( om de sociale bijdrage als aftrek eruit te halen ) en dan vermenigvuldig je dit met 0,2. Stel je hebt 10.000 nettowinst voor aftrek van sociale bijdrage , dan betaal je ongeveer € 1.700 sociale bijdrage (netto beroepsinkomen is ongeveer €8.300). Je kan best in het laatste actieve kwartaal een vrijwillige storting doen waardoor de sociale bijdrage klopt voor dat kalenderjaar. Dan wordt dit vermeld op het fiscaal attest en kan jij/je boekhouder dit nog correct in kost nemen tijdens je periode van zelfstandigheid.
Veel succes in het buitenland alvast!
Positieve Groeten,
Vincent De Backer

Stel ons jouw vraag

Heb je bijkomend advies nodig bij iets?
Verzend ons vandaag nog je vraag.

Heb je eerder een privé vraag voor ons?
Contacteer ons!

“Op zoek naar een boekhouder die jou concreet advies geeft?”

Kom eens langs om je zaak te bespreken

BEKIJK DE LAATSTE NIEUWE UPDATES

De fiscale spelregels zijn constant in evolutie.
Via onze blog kom je alle belangrijke wetswijzigingen snel te weten.

Airco aftrekbaar als kost?

Airco aftrekbaar als kost?

Is de installatie van een airco fiscaal aftrekbaar als beroepskost? Tijdens zéér warme zomerdagen is het aangenaam om vlot en efficiënt te kunnen werken in een gekoelde werkruimte.

Lees meer

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!