Facebook

Dromen blijven maar DROMEN zonder een VISIE

Door Alain De Backer

15 december 2016

We zijn allemaal dromers, maar slechts enkele weten ze om te zetten in realiteit. Geloof niet dat dromen gebaseerd zijn op geluk maar op de visie om ze te realiseren. Verander je dromen in je visie, in je missie als mens, en leef je leven met meer passie. Dit is de geheime sleutel om je dromen te realiseren.

Een droom leeft vanbinnen, een visie is naar buiten gericht
Een droom is kortstondig, een visie langdurig
Een droom is concept, een visie concretiseert het
Een droom is waar je wilt zijn, een visie is waar je naartoe wil

Een droom is een essentieel startpunt om te groeien naar een werkelijkheid.
Een droom alleen zal nooit naar succes leiden, het zal enkel een verlangen blijven.
Een visie is meer gestructureerd en leeft, het is de intentie en zet dingen in gang.

De manier om je kortstondige dromen om te zetten in tastbare resultaten, om je droom te verwezelijken,om dat te starten dat al zo zoveel jaren op je verlanglijstje staat, haal jezelf uit de sleur en blijft niet ergens in vastgeroest waar je eigenlijk niet wil zijn. Je droom veranderen in een visie die actie en succes ademt.

 

dromen

1. Concretiseer je dromen door visualisatie

Je droom is een beeld van wat je graag zou willen in het leven. Dromen zijn je verbeelding die je een beeld geven van wat het zou kunnen zijn. Visualisatie is een krachtige techniek in het creëren van wat je wilt in het leven en het ontwikkelen van toekomstige mogelijkheden. De meest effectieve technieken :

A. Creëer je eigen droom-visie bord

Zorg dat je op een zichtbare plaats, waar je dagelijks komt, een (plak)bord hebt, vol plaatjes, beelden, spreuken, quotes en alles wat je visueel kan inspireren. Hoe beter de afbeeldingen je droom en visie illustreren, hoe beter je focus zal zijn. Maak er een foto van en stel het in als achtergrond op je PC!

B. Stel jezelf voor dat je je droom bereikt hebt

Pas als je het jezelf kan voorstellen, kan het pas echt gebeuren. Als je de omstandigheden kan visualiseren van je succes is het veel gemakkelijker om in werkelijkheid de volgende stappen in de juiste richting te zetten. Hoe meer details je bij je overwinning kan voorstellen, hoe duidelijker het voor jezelf zal zijn en hoe belangrijk dit voor jou is. Weten wat je zou missen indien je niet in de actie springt. Een Krachtig bijkomend aspect is het gevoel dat je krijgt als je je volledig inleeft in je toekomstige realiteit. Is dit gevoel niet al reden genoeg om ervoor te gaan?

C. Gebruik je gevoel

Onthou het gevoel dat je ervaart bij je eerste succes, veranker je speciaal moment om er verder voor te gaan. Maak een opwaarts of krachtig gebaar, stel je uiteindelijke visie voor, of roep een krachtige statement of woord. Zo kan je onbewust gevoel koppelen aan je visie. Elke keer dat je dit doet zal je je onderbewustzijn verder versterken. Later kan je het gevoel van succes eenvoudig oproepen met je visualisatie, je gebaar of je statement.

D. Maak gebruik van triggers

Er is zoveel afleiding die steeds op ons afkomt dat je focus behouden niet altijd gemakkelijk is, neem een kaartje of sleutelhanger mee waar je visie op beschreven staat. Of koppel je visie aan een object. Elke keer dat je het vastneemt, wordt je focus gereset naar je visie. Alle afleiding even afsluiten om terug de gedachte van je visie als focus te hebben. Post-its verspreiden in je bureau en woonkamer kunnen ook inspirerend werken. Visualisatie technieken worden ook op grote schaal gebruikt in het bedrijfsleven om doelstellingen en ambities te creëren.

“Never see the world as it appears to be, dare to see it as it could be”

2. Maak je droom je prioriteit

We worden steeds meer en meer overspoeld met afleiding. Vaak zijn dit zaken die er niet toe doen. Die ons niet bijbrengen als mens, en dan is het zo belangrijk om los te komen van wat de maatschappij en andere mensen van je verwachten. Neem de tijd om na te gaan wat je zelf echt wil? Ga je de verwachtingen van anderen vervullen of ga je als mens zelf je prioriteiten stellen. Ga je voor je eigen “hoogste doel” of eerder wat je ouders, vrienden, partner van je verwachten en voor je vooropstellen? Neem niet zomaar alles aan voor de waarheid zonder zelf af te wegen of een idee, gedachte of mening je verder of dichter bij je doel brengt.

Elk doel moet in zekere mate een spanning hebben. De kracht van je vastberadenheid bepaalt hoe ambitieus je kan zijn om met je doel van de huidige realiteit af te wijken. Maak het jezelf niet te gemakkelijk want dan haal je er geen voldoening uit. Hou het doel uitdagend, maar niet onmogelijk. Stel je een elastiek voor, als je de elastiek slap houdt zal er niets gebeuren, als je hem overbelast kan hij breken. Bij het breken kan je steeds een nieuwe elastiek spannen maar je zal sneller je motivatie verliezen. Hou de spanning erin en geef het tijd, maar stop nooit met je volgende stap te zetten.

3. Zet je sleutel momenten uit

Begin bij je einddoelstelling. Zet een concrete datum vast van wanneer je dat doel juist wil bereiken en noteer hem. Verwerk hem in je visualisaties van punt 1. Start niet op de bodem maar kijk vanuit je eindpunt terug naar welke stappen hier voornodig zijn. Zet tussentijdse sleutel data uit waar je een deel van je visie wil bereiken. Vb. Heb je extra opleiding of nieuwe persoonlijke vaardigheden nodig, zet dan je eerste grote mijlpaal op het einde van je opleiding. Je eerste deadline gehaald? Prachtig! Beloon jezelf en geniet van het gevoel, veranker dit moment met een trigger (zie punt 1). Als je niet direct slaagt, geef niet onmiddellijk op en start meteen opnieuw, ook al is het mentaal zwaar om na falen weer op te staan. Weet dat je kans op slagen en succes na falen juist enorm stijgt.

Laat je niet beïnvloeden door passie-killers, mensen die al lang hun dromen opgegeven hebben. Elk klein stapje in de juiste richting maakt meer impact dan je je kan voorstellen. Als je dominosteentjes achter elkaar zet en start met een domino van 1 cm en elke keer anderhalf keer vergroot heb je er slechts 26 nodig om het grootste gebouw in België, de zuidertoren in Brussel omver te slaan. De eerste stapjes lijken onbenullig maar bouwen je momentum op naar de grootste dingen waar je zo naar verlangt.

4. Volg en geniet van je vooruitgang

Een van de voordelen van een gestructureerde aanpak is dat het duidelijk kan worden hoe je met elke actie en met je inzet dichter bij je “hoogste doel” komt. Je motivatie en momentum zijn er mee vergroeid als één geheel. De magie van dit sneeuwbaleffect versterkt elk moment keer op keer en zal je leiden naar je volgend succes. Sta eens stil bij wat je al bereikt hebt en wees trots op jezelf als mens. “Je hebt je dromen niet zomaar, zal je je dromen beleven of begraven?”

5. Laat je ondersteunen en motiveren

Dromen die niet verankerd zijn in je realiteit en die aan structuur of uitkomst ontbreken kunnen gemakkelijk vernietigd worden door “droomkillers” uit je omgeving. Mensen die hun eigen dromen opgegeven hebben. Een realistische en doelgerichte visie is bestand tegen die negativiteit en verhoogt de kans dat mensen meegaan in je visie. Zoek mensen met dezelfde positieve ingesteldheid. Mensen die je visie respecteren en je kritisch bijstaan op je weg. Omring je met de juiste mensen, mensen die je steunen als het minder gaat en mensen die je pushen om door te bijten.

Accepteer dat niet iedereen waar je om geeft mee zal gaan in je dromen. Geef je dromen niet op omdat iemand je visie niet begrijpt, maar zoek motivators en inspirators. Je kan online ook al heel wat inspiratie en motivatie vinden. Maar beperkt je niet tot de wijsheid van 1 persoon, verzamel informatie uit verschillende bronnen en vind je eigen waarheid, de visie die het best bij jou aansluit en je het meest vooruit gaat helpen zonder jezelf erin te verliezen.

6. Weet wanneer je visie moet bijstellen

Je doelstelling is gelinked aan je huidige realiteit, als je de elastiek steeds blijft breken bij elke strategie die je uitprobeert, ga je ofwel te snel en heb je meer voorbereiding nodig of is je doel te onrealistisch of hoog gegrepen. Onrealistische dromen zullen al je energie en creativiteit uitputten.Onze dromen maken ons menselijk, ze vormen ons en veranderen onze wereld uiteindelijk, maar er is een groot verschil tussen de dromers en degene die hun droom kunnen waarmaken.

Het vermogen om momentum op te bouwen en realistische doelstellingen te realiseren is de hoeksteen van zelfontwikkeling. Elke succesvolle ondernemer die ik ontmoet heb is hiermee bezig, al dan niet bewust (tip : don’t make others proud, make yourself proud of what you do).

Lees ook andere artikels

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This