Facebook
Onbetwiste facturen innen via de gerechtsdeurwaarder

Vanaf 2 juli 2016 kan men onbetwiste facturen innen via de gerechtsdeurwaarder. Er is een nieuwe administratieve procedure in voege dat enkel van toepassing is op B2B facturen. Via deze methode kan men, in het beste geval, reeds binnen 2 maanden een uitspraak bekomen. Het is nu mogelijk om slechte betalers te dwingen hun openstaande facturen te betalen. Hierbij loopt de procedure om de vorderingen te innen via de deurwaarder in plaats van de advocaat.

 

 

 

Versnelde invordering onbetwiste facturen

 

De deurwaarder zal bij opstart van de procedure een aanmaning versturen naar uw slechte betaler. Daarbij zal men hem vriendelijk verzoeken uw openstaande facturen toch nog te betalen binnen een vervaltermijn van 1 maand. Bij deze brief zit ook een antwoordformulier waarmee uw klant alsnog uw facturen kan betwisten. Indien er geen betaling of betwisting volgt, dan zal de deurwaarder een PV opstellen waarbij hij vaststelt dat er nog geen betaling is gebeurd. Deze PV wordt dan gelijkgesteld aan een vonnis van een rechtbank. Uiteraard mag de klant dat antwoordformulier niet zomaar invullen om de procedure te stoppen. Indien  dit toch zo blijkt te zijn, dan kan de wanbetaler zich verwachten aan extra kosten. Uiteraard is het niet evident om te bewijzen dat uw klant dit enkel en alleen heeft gedaan om een stok tussen de wielen te steken.

 

Om deze versnelde procedure te kunnen starten moet de aanvraag wel vertrekken van bij uw advocaat. Het is dus niet zo dat u aan uw gerechtsdeurwaarder zelf de opdracht kan geven om deze procedure in gang te zetten. Deze nieuwe procedure via de gerechtsdeurwaarder zal u heel wat minder geld kosten uw onbetwiste facturen uiteindelijk te innen. De traditionele juridische manier vereist immers nog steeds een veroordeling voor de rechtbank.

 

Conclusie: Via deze nieuwe procedure kan men onbetwiste facturen innen via de gerechtsdeurwaarder, zonder uitspraak voor de rechtbank. Helaas geldt deze regeling niet voor facturen aan privépersonen waarbij u wel nog steeds de hele procedure via uw advocaat moet laten lopen. 

Wordt fan van onze Facebook pagina en mis geen enkele update meer!

Info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Maak een vrijblijvende afspraak en kom gerust eens langs voor een kop koffie en goed advies ...

kmo portefeuille
exact online accountant

Contactgegevens

De Boekhouding.Be
AV Consulting BV ovv BVBA
BE 0847.760.303
Erkend BIBF Boekhoudkantoor

Grote Steenweg 306
9340 Oordegem
Mail: vincent@deboekhouding.be
Mobiel: 09 311 74 09

Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!