Facebook

Onbeslagbaarheid van de gezinswoning voor zelfstandigen

Door Vincent De Backer

7 september 2017

Er bestaat de mogelijkheid voor elke zelfstandige om zijn gezinswoning te beschermen tegen zijn professionele schuldeisers. Deze wetgeving geldt voor éénmanszaken in hoofdberoep of bijberoep en daarnaast ook voor vennootschappen, in principe dus voor alle zelfstandigen. Er moet hiervoor wel een notariële akte van onbeslagbaarheid van de gezinswoning opgesteld worden bij de notaris.

Akte van onbeslagbaarheid

 

Zelfstandigen die wensen dat hun gezinswoning buiten schot blijft bij een faillissement kunnen hiervoor bij de notaris gaan om een verklaring van onvatbaarheid voor beslag te laten opstellen. Deze notariële akte zal ongeveer € 1.500 kosten, de bescherming geldt enkel voor de gezinswoning of aldus het privé gebruikte oppervlakte.

De bescherming van beslag dekt de gehele woning indien het beroepsmatige percentage van de gezinswoning lager is dan 30%. Indien de beroepsmatige oppervlakte hoger is dan 30% zal men niet volledig beschermd zijn van de schuldeisers.

akte van onbeslagbaarheid

De bescherming geldt enkel voor schulden aangegaan vanaf de datum van het verlijden van de notariële akte. U kan dus niet vlug even langs de notaris passeren om uw oude schuldeisers aan de kant te schuiven. Andere schuldeisers uit de privé sfeer zullen ook nog steeds de verkoop van uw gezinswoning kunnen eisen.

Het nadeel is wel dat u minder makkelijk een nieuwe zakelijke lening zal kunnen afsluiten bij banken. Door de akte van onbeslagbaarheid heeft de bank namelijk minder zekerheden om haar krediet terugbetaald te zien.

Lees ook andere artikels

  • inhoudingsplicht

    Recent een factuur ontvangen van een aannemer? Als zelfstandige ben je verplicht om zelf na te gaan of de uitvoerder van de werken in onroerende staat geen betalingsachterstand heeft bij…

  • minder vennootschapsbelasting betalen 2

    De vennootschapsbelasting is doorgaans lager dan de personenbelasting omdat de belastingschijven slechts gaan tot 33,99% inclusief crisisbijdrage en in de personenbelasting tot 50% plus gemeentebelasting plus sociale bijdragen. Hoeveel je…

  • zwart geld regulariseren

    Uw rijke Belgische tante, een weduwe woonachtig in Saint-Tropez, komt te overlijden na een onfortuinlijke val met haar looprekje in haar luxe villa. De hele erfenis komt voor de kinderen als…

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!