Facebook
Warning: A non-numeric value encountered in /home/deboekho/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5806

Binnenkort zal je als zelfstandige eenmanszaak je schuldeisers niet meer moeten betalen wanneer je failliet gaat, er komt een zogenaamde kwijtschelding van schulden. Als eenmanszaak ben je onbeperkt aansprakelijk ten opzichte van je schuldeisers wanneer je zelfstandige activiteit slecht afloopt. Weldra komt daar verandering in via een nieuw wetsontwerp dat zorgt voor een aanpassing van de faillissementswetgeving. Ook hier wil België conform zijn met de richtlijnen van Europa, namelijk gefailleerden een tweede kans geven om opnieuw iets te ondernemen.

 

failliete eenmanszaak

Automatische kwijtschelding van schulden

Wanneer een zelfstandige failliet gaat, wordt er een curator aangesteld. Het is de taak van de curator om alle resterende goederen te verkopen en met de opbrengst alle openstaande facturen van leveranciers of kredietinstellingen aan te zuiveren. Meestal is de opbrengst niet voldoende om alle schuldeisers te kunnen betalen. Voortaan kan de gefailleerde een kwijtschelding van restschulden vragen maar dit moet wel gebeuren binnen de drie maanden na bekendmaking van het faillissementsvonnis. De rechtbank zal daartoe verplicht zijn om de kwijtschelding toe te kennen indien de gefailleerde daarom vraagt. Men zal niet nagaan of de gefailleerde heeft gefraudeerd, de kwijtschelding wordt automatisch toegekend.

Onze regering wil daarmee zelfstandigen, die een faillissement oplopen, alle kansen geven om opnieuw te beginnen. De curator zal ook geen loonbeslag meer kunnen leggen na uitspraak van het vonnis noch op andere soorten inkomsten. Indien de zelfstandige een grote erfenis of dergelijks zou ontvangen, blijven ook deze “inkomsten” veilig en moeten ze niet gebruikt worden om de schuldeisers te betalen. Momenteel wordt er nog onderhandelt door diverse partijen om het wetsontwerp nog bij te sturen, zeker in gevallen waar er elementen van fraude zijn bij een faillissement. Indien het parlement het wetsontwerp goedkeurt, zou dit in werking treden vanaf 1 september 2017.

Gerelateerde berichten

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!

 

Word fan van onze Facebook pagina en mis geen enkele update meer!

Info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Maak een vrijblijvende afspraak en kom gerust eens langs voor een kop koffie en goed advies ...
MAAK EEN AFSPRAAK
kmo portefeuille
exact online accountant

Contactgegevens

De Boekhouding.Be
AV Consulting BV ovv BVBA
BE 0847.760.303
Erkend BIBF Boekhoudkantoor

Grote Steenweg 306
9340 Oordegem
Mail: vincent@deboekhouding.be
Mobiel: 0497 70 36 72

Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!