Facebook

Attest bedrijfsbeheer niet meer nodig om zaak te starten

Door Vincent De Backer

20 juli 2017

Update – wijziging afschaffingsdatum – 01/09/2018

Normaal gezien ging het attest bedrijfsbeheer pas afgeschaft worden vanaf 1 september 2019. Op een minsterraad van 2 februari 2018 werd onlangs beslist om de vereiste voor het attest bedrijfsbeheer een jaar vroeger af te schaffen, vanaf 1 september 2018 zal je dus geen attest bedrijfsbeheer meer nodig hebben.

Na het afschaffen van de vestigingswet, die beroepskennis in specifieke sectoren niet meer noodzakelijk maakt, gaat nu ook de vereiste van het attest bedrijfsbeheer geschrapt worden. Dit betekent dat je als startende zelfstandige niet meer zal moeten voldoen aan deze twee, vaak nogal omslachtige voorwaarden. De afschaffing van beroepskennis zal in voege gaan vanaf 1 januari 2018 en de vereiste voor het attest bedrijfsbeheer is vooropgesteld om te verdwijnen vanaf 1 september 2018.

Attest bedrijfsbeheer verdwijnt in Vlaanderen

Momenteel ligt er een voorontwerp op tafel waarin staat dat de vereiste van het attest bedrijfsbeheer niet meer noodzakelijk zal zijn bij het opstarten van een zelfstandige zaak. Momenteel verkregen sommige mensen dit attest bij het succesvol afronden van hun studies secundair onderwijs. Anderen zijn dan weer vrijgesteld omdat ze in bezit zijn van een bachelor of master diploma. De afschaffing zal er voor zorgen dat iedereen op gelijke voet kan starten zonder dat men extra examens moet afleggen voor dit attest te bekomen. De aanpassing van de wetgeving gebeurt op gewestelijk niveau, enkel voor Vlaanderen. Dit maakt het extra complex voor Belgische ondernemers waar ze zich zullen vestigen. Het neveneffect van gewestelijke reglementeringen is dat sommige zelfstandigen zullen doen aan shopping, namelijk de vestiging laten inschrijven in een ander gewest dan daar waar men werkelijk actief is.

attest bedrijfsbeheer afgeschaft

In plaats van het attest bedrijfsbeheer komt er een actieplan dat zich richt op de ontwikkeling van competenties op lange termijn. De overheid is er van overtuigd dat dit een beter systeem zal vormen in een continue evoluerende maatschappij. Het huidige systeem van het attest bedrijfsbeheer wordt door sommigen gezien als een onnodige voorwaarde die technische onderlegde personen tegenhoudt om met een zelfstandige zaak te starten. Ondernemersorganisatie Unizo reageert alvast positief op dit voorontwerp gezien het attest een grote focus legt op de theoretische kennis waar dit in de praktijk niet altijd noodzakelijk is.

Lees ook andere artikels

  • beroepskennis afgeschaft

    Sommige beroepen mag je slechts uitoefenen indien je in het bezit bent van specifieke beroepskennis, deze voorwaarden zijn geregeld in de vestigingswet. De Vlaamse regering heeft recent besloten dat de…

  • geld bijverdienen

    Heeft een slinkend banksaldo gevolgen op jouw gezondheid? Uit recente studie blijkt dat geldzorgen een impact kunnen hebben op jouw stressniveau. Mensen die veel geld verdienen zijn evenzeer gestresseerd over…

  • afschaffing ecocheques

    Bij werkgevers zijn ecocheques populair omdat er geen sociale lasten of belastingen op verschuldigd zijn. De vernieuwde ecovergoeding zal fiscaal gezien op dezelfde manier behandeld worden dan de ecocheque. Je…

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This