Facebook
BTW kleine onderneming

Vanaf 1 januari 2016 kunnen zelfstandigen die minder dan € 25.000 omzet realiseren, genieten van de regeling BTW kleine onderneming. Dit houdt in dat zij geen BTW dienen door te rekenen aan hun klanten. In het kader van de competitiviteit komt dit kleine zelfstandigen ten goede gezien zij goedkoper producten en diensten kunnen aanbieden aan particulieren.

 

BTW kleine onderneming is een administratieve veréénvoudiging

 

In 2013 werd deze drempel reeds verhoogd tot een vrijstelling van € 15.000 waardoor deze nu dus nog hoger komt te liggen. Op zich is dit goed nieuws voor beginnende zelfstandigen en bijberoepers. Volgens schatting komen ongeveer zo’n 12.00 verenigingen en ondernemingen hiervoor in aanmerking. Dat brengt het totaal aantal BTW-vrijgestelden op ongeveer 100.000 zelfstandigen. Wat zijn nu de voordelen en nadelen van de vrijstelling ” BTW kleine onderneming ” ? Wij zetten ze even op een rijtje voor jou.

  • Lagere administratieve last (geen BTW aangiftes in te dienen)
  • Erelonen van je boekhouder zijn lager
  • Betere concurrentie positie in sectoren waar je voornamelijk particulieren als klant hebt. Indien je toch gewoon marktprijzen hanteert dan is je winstmarge iets groter, namelijk 21% gezien jij geen BTW moet aanrekenen. Zijn je klanten voornamelijk bedrijven dan maakt het voor hun niet uit gezien zij (normaal gezien) de BTW van jouw verkoopfactuur kunnen recupereren.
  • Geen recht op BTW-aftrek
  • Er moet wel nog een BTW listing ingediend worden
  • Sommige sectoren zijn uitgesloten van deze vrijstelling zoals o.a. de bouwsector
  • Zodra je over de grens gaat van € 25.000 dien je toch BTW aan te rekenen, meteen een prijsverhoging voor jouw vaste particuliere klanten van 21% !
Doorgaans kiezen de meeste zelfstandigen in bijberoep voor de regeling BTW kleine onderneming. Meer informatie nodig over de vrijstellingsregel (hoe ze aan te vragen) of weet je niet of dit voordelig is voor jou? Laat een reactie achter !

Wordt fan van onze Facebook pagina en mis geen enkele update meer!

Info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Maak een vrijblijvende afspraak en kom gerust eens langs voor een kop koffie en goed advies ...

kmo portefeuille
exact online accountant

Contactgegevens

De Boekhouding.Be
AV Consulting BV ovv BVBA
BE 0847.760.303
Erkend BIBF Boekhoudkantoor

Grote Steenweg 306
9340 Oordegem
Mail: vincent@deboekhouding.be
Mobiel: 09 311 74 09

Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!