Facebook

Onbetwiste facturen innen via de gerechtsdeurwaarder

Door Vincent De Backer

11 september 2016

Onbetwiste facturen innen via de gerechtsdeurwaarder

Vanaf 2 juli 2016 kan men onbetwiste facturen innen via de gerechtsdeurwaarder. Er is een nieuwe administratieve procedure in voege dat enkel van toepassing is op B2B facturen. Via deze methode kan men, in het beste geval, reeds binnen 2 maanden een uitspraak bekomen. Het is nu mogelijk om slechte betalers te dwingen hun openstaande facturen te betalen. Hierbij loopt de procedure om de vorderingen te innen via de deurwaarder in plaats van de advocaat.

 

 

Versnelde invordering onbetwiste facturen 

De deurwaarder zal bij opstart van de procedure een aanmaning versturen naar uw slechte betaler. Daarbij zal men hem vriendelijk verzoeken uw openstaande facturen toch nog te betalen binnen een vervaltermijn van 1 maand. Bij deze brief zit ook een antwoordformulier waarmee uw klant alsnog uw facturen kan betwisten. Indien er geen betaling of betwisting volgt, dan zal de deurwaarder een PV opstellen waarbij hij vaststelt dat er nog geen betaling is gebeurd. Deze PV wordt dan gelijkgesteld aan een vonnis van een rechtbank. Uiteraard mag de klant dat antwoordformulier niet zomaar invullen om de procedure te stoppen. Indien  dit toch zo blijkt te zijn, dan kan de wanbetaler zich verwachten aan extra kosten. Uiteraard is het niet evident om te bewijzen dat uw klant dit enkel en alleen heeft gedaan om een stok tussen de wielen te steken. 

Om deze versnelde procedure te kunnen starten moet de aanvraag wel vertrekken van bij uw advocaat. Het is dus niet zo dat u aan uw gerechtsdeurwaarder zelf de opdracht kan geven om deze procedure in gang te zetten. Deze nieuwe procedure via de gerechtsdeurwaarder zal u heel wat minder geld kosten uw onbetwiste facturen uiteindelijk te innen. De traditionele juridische manier vereist immers nog steeds een veroordeling voor de rechtbank. 

Conclusie: Via deze nieuwe procedure kan men onbetwiste facturen innen via de gerechtsdeurwaarder, zonder uitspraak voor de rechtbank. Helaas geldt deze regeling niet voor facturen aan privépersonen waarbij u wel nog steeds de hele procedure via uw advocaat moet laten lopen. 

Lees ook andere artikels

  • investeringsaftrek

    Uw boekhouder is momenteel volop bezig met de afwerking van boekjaren die elk jaar afsluiten op 31 december. Uw vennootschap zal ook opnieuw een vennootschapsbelastingaangifte moeten indienen, volgend op het…

  • afschaffing ecocheques

    Bij werkgevers zijn ecocheques populair omdat er geen sociale lasten of belastingen op verschuldigd zijn. De vernieuwde ecovergoeding zal fiscaal gezien op dezelfde manier behandeld worden dan de ecocheque. Je…

  • beroepskennis afgeschaft

    Sommige beroepen mag je slechts uitoefenen indien je in het bezit bent van specifieke beroepskennis, deze voorwaarden zijn geregeld in de vestigingswet. De Vlaamse regering heeft recent besloten dat de…

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This