Facebook

Jaarlijks verwacht de overheid van alle BTW-plichtigen een aangifte waarin alle informatie opgelijst staat van de klanten die je het afgelopen jaar hebt gefactureerd. Dit is een bron van informatie waar de fiscus veel gegevens kan uit afleiden naar aanleiding van een controle. Indien je bijvoorbeeld een factuur van je leverancier niet had afgegeven aan de boekhouder, dan zal je toch op je leverancier zijn klantenlisting verschijnen.

klantenlisting

Voor wie?

Deze verplichting geldt voor BTW-plichtigen die vallen onder de “gewone” btw-regeling (periodieke aangiften), als voor BTW-plichtigen die onderworpen zijn aan een “bijzondere” btw-regeling (forfaitaire landbouwregeling of kleine ondernemingsregeling).

Tegen wanneer?

De BTW listing moet ingediend zijn vóór 31 maart volgend op het afgesloten jaar. Dus de klantenlisting van 2016 moet nu ingediend worden ten laatste op 31 maart 2017. Wie zijn listing laattijdig indient riskeert een boete van € 25 tot € 2.500. Dient men helemaal geen aangifte in dan kan deze oplopen tot € 3.000.

Hoe indienen?

De klantenlisting is een bestand dat automatisch kan klaargezet worden door een degelijke boekhoudsoftware. Dit bestand moet geupload worden in INTERVAT, het platform waar alle BTW aangiftes ingediend worden door jou of je boekhouder. Je hebt ook de mogelijkheid om manueel in te dienen op de website van de overheid. Uiteraard dien je dan zelf alle omzet per klant samen te tellen en zo in te vullen.

Bent u veranderd van boekhouder in 2016 of begin 2017 ?

Bij het overstappen van boekhouder worden sommige zaken praktisch minder goed geregeld. De meest voorkomende reden die ik vaak terug hoor komen is dat bij overgang van boekhouder er slechte afspraken worden gemaakt tussen de vorige boekhouder en de nieuwe boekhouder. Ze moeten o.a. onderling afspreken wie de BTW listing van 2016 van de klant nog zal indienen. Voor de vorige boekhouder kost dit het minste werk omdat dit rechtstreeks uit zijn boekhoudsoftware rolt. Standaard maken wij als boekhouder steeds duidelijk afspraken hierover met de vorige boekhouder. Weet je niet zeker of je boekhouder je klantenlisting heeft ingediend? Vraag hem dan vandaag nog naar het ontvangstbewijs van de aangifte zodat je zeker bent dat je binnenkort geen boete krijgt wegens “ niet indiening van de klantenlisting 2016”.

Gerelateerde berichten

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!

 

Word fan van onze Facebook pagina en mis geen enkele update meer!

Info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Maak een vrijblijvende afspraak en kom gerust eens langs voor een kop koffie en goed advies ...

kmo portefeuille
exact online accountant

Contactgegevens

De Boekhouding.Be
AV Consulting BV ovv BVBA
BE 0847.760.303
Erkend BIBF Boekhoudkantoor

Grote Steenweg 306
9340 Oordegem
Mail: vincent@deboekhouding.be
Mobiel: 09 311 74 09

Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!