Facebook

Inhoudingsplicht wordt makkelijker

Door Vincent De Backer

24 maart 2017

Recent een factuur ontvangen van een aannemer? Als zelfstandige ben je verplicht om zelf na te gaan of de uitvoerder van de werken in onroerende staat geen betalingsachterstand heeft bij de RSZ of de fiscus. Indien je per ongeluk toch een factuur volledig zou betalen zonder dit na te kijken, dan riskeert men hoofdelijk aansprakelijk te zijn om de totale som nogmaals te moeten betalen aan de overheid. Je leest het goed, je moet de factuur dan dubbel betalen.

inhoudingsplicht

Nieuwe tool

Sinds begin maart 2017 heeft de RSZ en de fiscus samen een nieuwe makkelijke tool online gebracht waar handelaars kunnen nakijken of hun aannemer achterstallige schulden heeft bij de overheid. De website waar je dit kan nakijken heet https://www.checkinhoudingsplicht.be en kijkt voor jou na of je een deel van de factuur moet inhouden of niet. Als de aannemer met alles in orde is zal er “NEEN” verschijnen en kan je een attest downloaden dat vermeldt dat alles in orde is. De datum van het attest dient dezelfde dag te hebben als de effectieve betaling. Het is aangeraden om dit attest af te drukken en aan je factuur te hangen zodat je kan bewijzen dat je daadwerkelijk hebt nagekeken of er iets ingehouden moest worden of niet.

Indien er RSZ achterstand is, dan dient men 35% van het factuurbedrag (exclusief BTW) in te houden en door te storten aan de RSZ. In het geval van fiscale schulden moet men 15% van het factuur bedrag (exclusief BTW) inhouden en doorstorten naar FOD Financiën, Ontvangkantoor Brussel 3. Een gelijkaardige regeling bestaat ook voor de vleessector, bewakingsdiensten en toezichtdiensten. Indien je liever de factuur volledig aan de aannemer wenst te betalen kan je uiteraard contact opnemen met de leverancier en hem hiervan verwittigen dat hij niet in orde is met zijn fiscale schulden. Wanneer de aannemer zijn situatie regulariseert, zal je de factuur volledig aan hem of haar kunnen betalen.

Lees ook andere artikels

  • minder vennootschapsbelasting betalen 2

    De vennootschapsbelasting is doorgaans lager dan de personenbelasting omdat de belastingschijven slechts gaan tot 33,99% inclusief crisisbijdrage en in de personenbelasting tot 50% plus gemeentebelasting plus sociale bijdragen. Hoeveel je…

  • zwart geld regulariseren

    Uw rijke Belgische tante, een weduwe woonachtig in Saint-Tropez, komt te overlijden na een onfortuinlijke val met haar looprekje in haar luxe villa. De hele erfenis komt voor de kinderen als…

  • akte van onbeslagbaarheid

    Er bestaat de mogelijkheid voor elke zelfstandige om zijn gezinswoning te beschermen tegen zijn professionele schuldeisers. Deze wetgeving geldt voor éénmanszaken in hoofdberoep of bijberoep en daarnaast ook voor vennootschappen,…

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!