Facebook

Recent een factuur ontvangen van een aannemer? Als zelfstandige ben je verplicht om zelf na te gaan of de uitvoerder van de werken in onroerende staat geen betalingsachterstand heeft bij de RSZ of de fiscus. Indien je per ongeluk toch een factuur volledig zou betalen zonder dit na te kijken, dan riskeert men hoofdelijk aansprakelijk te zijn om de totale som nogmaals te moeten betalen aan de overheid. Je leest het goed, je moet de factuur dan dubbel betalen.

inhoudingsplicht

Nieuwe tool

Sinds begin maart 2017 heeft de RSZ en de fiscus samen een nieuwe makkelijke tool online gebracht waar handelaars kunnen nakijken of hun aannemer achterstallige schulden heeft bij de overheid. De website waar je dit kan nakijken heet https://www.checkinhoudingsplicht.be en kijkt voor jou na of je een deel van de factuur moet inhouden of niet. Als de aannemer met alles in orde is zal er “NEEN” verschijnen en kan je een attest downloaden dat vermeldt dat alles in orde is. De datum van het attest dient dezelfde dag te hebben als de effectieve betaling. Het is aangeraden om dit attest af te drukken en aan je factuur te hangen zodat je kan bewijzen dat je daadwerkelijk hebt nagekeken of er iets ingehouden moest worden of niet.

Indien er RSZ achterstand is, dan dient men 35% van het factuurbedrag (exclusief BTW) in te houden en door te storten aan de RSZ. In het geval van fiscale schulden moet men 15% van het factuur bedrag (exclusief BTW) inhouden en doorstorten naar FOD Financiën, Ontvangkantoor Brussel 3. Een gelijkaardige regeling bestaat ook voor de vleessector, bewakingsdiensten en toezichtdiensten. Indien je liever de factuur volledig aan de aannemer wenst te betalen kan je uiteraard contact opnemen met de leverancier en hem hiervan verwittigen dat hij niet in orde is met zijn fiscale schulden. Wanneer de aannemer zijn situatie regulariseert, zal je de factuur volledig aan hem of haar kunnen betalen.

Gerelateerde berichten

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!

 

Word fan van onze Facebook pagina en mis geen enkele update meer!

Info nodig?

Geen antwoord gevonden op je vraag? Maak een vrijblijvende afspraak en kom gerust eens langs voor een kop koffie en goed advies ...

kmo portefeuille
exact online accountant

Contactgegevens

De Boekhouding.Be
AV Consulting BV ovv BVBA
BE 0847.760.303
Erkend BIBF Boekhoudkantoor

Grote Steenweg 306
9340 Oordegem
Mail: vincent@deboekhouding.be
Mobiel: 09 311 74 09

Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!