Facebook

Airco aftrekbaar als kost?

Door Vincent De Backer

12 augustus 2020

Is de installatie van een airco fiscaal aftrekbaar als beroepskost? Tijdens zéér warme zomerdagen is het aangenaam om vlot en efficiënt te kunnen werken in een gekoelde werkruimte. Mag je een airco zomaar aftrekken als beroepskost?

Beroepskosten zorgen ervoor dat je minder belastingen moet betalen op je inkomsten maar waarop moet je fiscaal gezien allemaal letten bij de aanschaf van een airco? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Het gebouw zit in een vennootschap – case A

Een vennootschap mag een gebouw aankopen om haar beroepsactiviteiten in uit te oefenen. De aankoop van het gebouw mag betaald worden met de vennootschap, het onroerend goed behoort immers tot het vermogen van de vennootschap.

Als je bijkomende renovatiewerken uitvoert, dan mag je deze bijkomende kosten ook betalen met je vennootschap en aftrekken van je vennootschapswinsten. Dat geldt dus ook voor de installatie van verschillende airco units in het gebouw.

De btw op deze renovatiewerken is aftrekbaar als :

1) Je het gebouw zelf voor beroepsmatige doeleinden zal gebruiken
2) Je vennootschap is BTW-plichtig

Vergeet niet dat je ook zal kunnen gebruik maken van de verhoogde investeringsaftrek van 25% op deze renovatiewerken zodat je minder vennootschapsbelasting moet betalen op je winst.

 

airco fiscaal aftrekbaar

Let wel op bij de verkoop van het gebouw binnen een 5 jarige termijn van de renovatiewerken. In het BTW wetboek bestaat immers een 5 jarige herzieningstermijn, specifiek voor verbeteringswerken, waarop je mogelijk een stuk van de afgetrokken BTW zal moeten terugbetalen aan de BTW administratie.

Het gebouw zit niet in de vennootschap – case B

Heel wat ondernemers werken van thuis uit om kosten te besparen of omdat het gaat om een kleinschalige activiteit.

Een (startende) vennootschap met beperkte activiteiten bezit vaak geen onroerend goed. We spreken dan meestal over freelance vennootschappen of management vennootschappen die van thuis uit hun activiteiten uitoefenen.

Het is mogelijk dat sommige ruimten in de privé gezinswoning beroepsmatig aangewend worden, bijvoorbeeld een kantoorruimte of een werkatelier. Mag je hierin een airco installeren en dit zomaar betalen met je vennootschap?

Beroepsmatig gebruik van de airco ?

Je zal moeten kunnen aantonen wat het beroepsmatig gebruik is van de airco in je privé woning. De installatie van een airco unit in de slaapkamer zal dus nooit aftrekbaar zijn.

Wat met de airco unit in de kantoorruimte of in het werkatelier?

Indien je slechts sporadisch of heel uitzonderlijk van thuis uit werkt is het eerder afgeraden om deze kost onder te brengen in je vennootschap. Op een fiscale controle zal je mogelijks niet voldoende het verband met de beroepsmatige activiteit kunnen aantonen.

Werk je wel met enige regelmaat van thuis uit? Dan kan je inderdaad de kost van de airco unit laten betalen door de vennootschap. Wij raden je aan om gebruik te maken van een split billing.

Laat de airco installateur 2 facturen opmaken. De buitenunit en de airco unit in de slaapkamer laat je best aan de privé gegevens factureren. Voor de airco unit in je kantoorruimte of werkatelier kan je de vennootschap laten betalen.

Wat bij verkoop van de privé gezinswoning ?

Als je een meerwaarde realiseert bij de verkoop van je privé gezinswoning, dan is deze belastingvrij. Stel dat je renovatiewerken hebt laten uitvoeren via je vennootschap, dan moet je dit gaan regulariseren.

Stel, je hebt grote herstellingen en verbeteringswerken laten uitvoeren via je vennootschap. Dan heeft de vennootschap er voor gezorgd dat je privé woning meer waard is. Bij de verkoop van je privé woning, zitten deze verbeteringswerken niet meer in je vennootschap omdat een andere persoon nu eigenaar is van het gebouw.

De fiscus zal (bij controle) aantonen dat je hierdoor in je privé vermogen een voordeel hebt genoten. Dit voordeel zal hij belasten in de personenbelasting (+ sociale bijdrage verhoging). Ook dien je rekening te houden dat je een deel van de afgetrokken BTW zal moeten terugbetalen.

Een mogelijke oplossing bestaat erin dat je de renovatiewerken doorfactureert aan je privé en terugbetaalt aan je vennootschap voor dat je de privé gezinswoning verkoopt (= neutralisatie van je ‘voordeel’).

Bij een controle hoef je dan geen bijkomende taxatie te vrezen omdat je zelf alles hebt geregulariseerd.

Wil je liever geen meerwaarde taxatie betalen?
In dit geval raden we aan om dit niet aan je vennootschap te laten factureren.

Wat met mobiele airco units?

Het voordeel van een mobiele airco unit is uiteraard dat je deze kan verplaatsen. Bij de verkoop van je privé gezinswoning kan je deze mobiele unit meenemen naar je nieuwe woning om deze verder beroepsmatig te gebruiken.

Voor mobiele airco units is er dus geen probleem en hoef je deze niet verkopen aan je privé.

Je hebt een éénmanszaak – case C

Typerend aan de éénmanszaak is dat er een “gemengd” gebruik mogelijk is, dit wil zeggen dat een airco gedeeltelijk beroepsmatig gebruikt kan worden.

Stel dat je in je living een kantoorruimte hebt gemaakt, dan zal deze ruimte gedeeltelijk beroepsmatig gebruikt worden. De installatie van een airco zal dan ook à rato van je beroepsmatig gebruik (%) fiscaal aftrekbaar zijn.

Op deze investeringskost zal de BTW dan ook gedeeltelijk beroepsmatig (%) aftrekbaar zijn.

Wat bij verkoop van de privé gezinswoning ?

Als je een meerwaarde realiseert bij de verkoop van je privé gezinswoning, dan is deze belastingvrij. Anders dan bij een vennootschap moet je je situatie niet gaan regulariseren maar er zijn wel andere aandachtspunten.

Indien de éénmanszaak beroepsmatige renovatiewerken of afschrijvingen in aftrek neemt als kost, dan is er een fiscale meerwaardebelasting van toepassing bij de verkoop van de privé gezinswoning.

Hoeveel bedraagt deze taks?

Indien je langer dan vijf jaar je beroepswerkzaamheden uitgevoerd hebt in het gerenoveerde pand, dan bedraagt de meerwaardebelasting 16,5%. In dit geval is er ook geen BTW herziening van toepassing op de renovatiewerken.

Indien de periode minder is dan vijf jaar, dan zal de beroepsmatige meerwaarde belast worden aan de progressieve tarieven. Dit wil zeggen aan de belastingschijf waarin je inkomen belast wordt. Er zal ook een BTW herziening toegepast worden voor x/5de waardoor je een stuk van de afgetrokken BTW zal moeten terugbetalen.

Ook in het geval van de éénmanszaak vormt de mobiele airco unit geen probleem en kan je deze investering meenemen naar je nieuwe woning om daar verder beroepsmatig te gebruiken.

Wil je liever geen meerwaarde taxatie betalen?
In dit geval is het bij voorkeur aangeraden om deze kost fiscaal niet af te trekken.

Heb je iets bijgeleerd door dit artikel?

Like of Deel ons artikel op Facebook via de onderstaande knoppen.

Lees ook andere artikels

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This