Facebook

Aftrekbaarheid autokosten eenmanszaak wijzigt vanaf 01.01.2018

Door Vincent De Backer

29 november 2017

De aftrekbaarheid van autokosten voor eenmanszaken zal volledig veranderen in 2018. De oude regeling stelt dat personenwagens fiscaal gezien slechts aftrekbaar zijn voor 75%. In een éénmanszaak maakt het helemaal niet uit of je met een zwaar vervuilende of elektrische wagen rijdt. Voor personenwagens aangeschaft vanaf 1 januari 2018 zullen deze fiscale spelregels opnieuw drastisch wijzigen.

Vanaf 2018, aftrek aan de hand van CO2 uitstoot

De aftrekbaarheid van de autokosten in een éénmanszaak zullen variëren in functie van de CO2 uitstoot met een minimum aftrekbaarheid van 50% en een maximum van 100%. Binnenkort zal het dus wel degelijk van belang zijn om rekening te houden met de CO2 uitstoot van de wagen die je aankoopt. Hiermee koppelt de regering de fiscale aftrekbaarheid van personenwagens in éénmanszaken gelijk met de fiscale regels in vennootschappen. Indien je van plan was om een sterk vervuilende wagen aan te schaffen dan doe je dit nog best voor 31 december 2017 gezien de nieuwe fiscale regels slechts van kracht zijn voor aangeschafte voertuigen vanaf 1 januari 2018. Voor een lichte vracht zal er voorlopig niets wijzigen aan de fiscale aftrek en blijft alles behouden zoals het momenteel is.

aftrekbaarheid autokosten eenmanszaak

Vanaf 2020 komt er een nieuwe aftrekformule

Vanaf 1 januari 2020 zal de aftrekbeperking opnieuw wijzigen voor zowel vennootschappen als voor eenmanszaken. De nieuwe formule die de fiscus zal hanteren ziet er als volgt uit : 120% – ( 0,5 % – coëfficiënt x aantal g CO2/ km). De coëfficiënt wordt bepaald indien het gaat om een dieselwagen (1,00) of een benzine wagen/hybride wagen ( 0,95 ). De fiscale kostenaftrek wordt dan maximaal 100% en minimaal 50%, behalve bij zwaar uitstotende wagens ( meer dan 200 g/km ) zal de aftrek zakken naar 40%. Indien jouw wagen momenteel aftrekbaar is voor 75% (in 2017) in de vennootschap, dan zal deze door de nieuwe maatregel slechts nog 50% aftrekbaar zijn vanaf 2020.

Lees ook andere artikels

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This