Facebook

12 manieren om meer geld op je rekening te houden – CASH is KING

Door Alain De Backer

24 november 2016

Slechte cashplanning zorgt voor meer faillissementen dan je denkt. 12 geld signalen dat je risico loopt en hoe ze op te lossen :

Wanneer je bedrijf groeit ligt de nadruk steeds op hoeveel geld er binnen komt. Het is vanzelfsprekend dat je dit kwartaal meer wil verdienen dan het vorig kwartaal maar op lange termijn is je zakelijk succes niet alleen hoeveel je het volgend kwartaal zal binnen komen. Wat je als bedrijf doet met je “slapende” cash is zelfs belangrijker om te groeien.

geld problemen ondernemer

1. Je hebt geen geld reserve

In het bedrijfsleven moet je geld uitgeven om geld te verdienen. Maar je moet ook altijd een minimum cashreserve voorzien. Dit is een noodzakelijk noodfonds voor je zaak. Een bedrag dat je uit de nood kan helpen bij onvoorziene dringende kosten.

Als je er nog niet aan gedacht hebt om wat geld opzij te zetten, dan is het nu de tijd. Wanneer je een overschot hebt, zet je een deel opzij in je noodfonds. Bouw je reserves op totdat je genoeg hebt om zakelijke dringende behoeften te voldoen en bespaar jezelf heel wat kopzorgen achteraf.

2. Je cash berg is veel te groot

Wij Belgen zijn kampioenen in sparen, maar het lijkt misschien wel contra-intuïtief maar het bestaat om teveel te sparen. Teveel inkomsten in de kasreserve houden kan een teken zijn dat je liquide middelen niet efficiënt werken voor je bedrijf. Het moet uiteraard genoeg zijn voor maandelijkse cashflow en eventuele noodsituaties op te vangen, maar op je geld blijven zitten is een verspilling van middelen om de volgende grote zakelijke doorbraak te bereiken.

Van zodra je geldreserve te groot wordt, zoek je best naar strategische manieren om je bedrijf te verbeteren en laten renderen. Investeer in je groei, verbeter je product en kwaliteit of herzie een lening met een veel te hoge interest, of betaal deze onmiddellijk af ? Strategisch je geld opnieuw in je zaak pompen is een lange-termijn investering die heel lonend kan zijn.

3. Je hebt geen idee waar al je geld naartoe gaat

Je zit met een echte uitdaging als je niet weet waar al het geld naartoe gaat. Als basis moet je minstens een idee hebben van hoeveel geld er besteed wordt aan je loonlijst, belastingen, productie en andere grote kostenblokken. Daarnaast ook weten waar het geld vandaan komt is essentieel. Alleen de facturen betalen als ze binnen komen is niet genoeg! Besteed er genoeg aandacht aan. Weet je welke abonnementen er allemaal lopen en heb je deze echt wel nog nodig? Besteed je geld aan zaken die de moeite waard zijn?

Zorg ervoor dat geld daar naartoe gaat waar je zelf wil! Breng alles eens in kaart en kijk eens of er geen betere en efficiëntere alternatieven op de markt zijn ? Dit betekent niet dat je de boekhouding (dit is één van de dingen die je moet uitbesteden als eigenaar van je zaak) zelf moet gaan doen, maar je moet op zijn minst weten wat er leeft, zodat je controle blijft behouden als CEO of zaakvoerder. Vang kleine problemen voordat ze veranderen in rampen.

4. Je hebt geen zakelijke kredietverlening

Het is niet altijd even realistisch om alles zelf te financieren of geld op te halen via Business Angels. De realiteit is dat succesvolle bedrijven gebruik maken van krediet. Zelfs de grootste, meest winstgevende bedrijven op de planeet gebruiken kredieten. Als je geen krediet hebt, zal je bedrijf niet optimaal groeien.

Een veelvoorkomende verdeling hiervoor is 1/3de eigen vermogen en middelen en 2/3de extern krediet of vreemd vermogen op te halen voor zware investeringen. Betaal je leningen op tijd af zodat je een mooie betaalgeschiedenis kan voorleggen in de toekomst en niet op de zwarte lijst terecht komt.
Hiermee zal je betere tarieven krijgen bij toekomstige (grotere) leningen. Je krijgt meer mogelijkheden om kapitaal veilig te stellen en zelfs betere tarieven voor verzekeringen te krijgen. Start een partnership met een bank met een goede klantservice voor bedrijven! Dit zal zeker rendereren.

5. Je leveranciers niet of net veel te snel betalen

Ben je altijd achter op je betalingen? Misschien ben je niet te laat, maar staat er op dit moment niet genoeg op de rekening. Als je niet zeker weet hoe je de facturen op tijd gaat betalen, is dat een teken dat je bedrijf (tijdelijk) cash problemen heeft.

Maak een planning van welke grote kosten nog gaan komen. Wees niet elke keer verrast door elke kost en factuur. Je hoeft niet alle uitgaven een lange tijd op voorhand te betalen, maar je moet een idee hebben van wat er gaat komen en wat vervallen is. Zet opzij wat je nodig hebt, of zoek naar manieren om je cash van tevoren te krijgen. Laat nieuwe klanten sneller betalen en kijk eens naar de betaaltermijnen van je huidige klanten. Als je een lening (of beter nog een kaskrediet) nodig hebt om de kloof te overbruggen, spreek dan op tijd met je bank (zie vorig punt), en kijk dan om je inkomsten te laten groeien in tussentijd, zodat je terug controle krijgt over je cashflow.

6. Een veel te groot deel van je inkomen gaat naar interest aflossingen

Krediet is nodig voor de financiering van de meeste bedrijven – vooral in bepaalde stadia van expansie. Maar dat betekent niet dat je wilt dat alles opgaat in de rente die je op de geleende kapitalen betaalt.

Als het betalen van rente een steeds grotere verplichting is voor je bedrijf, is er potentieel gevaar. Controleer je schulden. Sommige schulden kan je voordeliger combineren of heronderhandelen. Praat met de kredietverlener en zoek naar manieren om te herfinancieren tegen een lager tarief. Niemand heeft iets aan een nakend faillissement van je zaak. Zorg ervoor dat de dingen waar je geld aan besteedt een rendement genereren of tenminste helpen genereren om vanonder die hoge renteschuld te geraken.

7. Je onderhandelt nooit

The Basic mindset : Bijna alles is een onderhandeling als ondernemer!
Als je niet onderhandelt met je dienstverleners en grootste leveranciers, zal je bedrijf geld verspillen. Vraag voor kortingen voor grotere aankopen, extra diensten, nazorg, betalingstermijnen, garantie…. Zoek uit of er manieren zijn om te besparen of efficiënter te werken door de markt te vergelijken, en praat met uw huidige providers voor een betere deal. Je bent hun klant !

Al eens gedacht aan nieuwe partnerships met leveranciers of klanten ?
Onderhandel over je betalingsvoorwaarden. Als je aan de klanten 90 dagen betalingstermijn toestaat als extra service en je leveranciers geven maar 30 dagen moet je 2 maand voorraad kunnen voorfinancieren. Beperk het risico hier. Onderhandel ook eens met je kredietverstrekkers om de terugbetalingen van die nieuwe lening met een maand extra uit te stellen? Een beetje meer tijd kan je al helpen om je zakelijke financiën te stroomlijnen en meer ademruimte te geven.

8. Cash flow is enkel voor grote bedrijven

Winstgevendheid is niet hetzelfde als een goede cash flow. Je kan winstgevend op papier zijn en toch falliet gaan te wijten aan cashflow problemen. Je moet ervoor zorgen dat het geld binnenkomt wanneer dat nodig is om de essentie te dekken.
Probeer meer dan 1 manier te vinden om geld te laten binnenstromen. Wanneer de zaken moeilijk gaan, kijk dan naar klanten en producten die je een betrouwbaar inkomen bezorgen. Misschien zonder grote winstmarges, maar ze kunnen het geld binnen brengen wanneer je het echt nodig hebt. Soms is dat belangrijker.

9. Factureren is een bijzaak

Is je cashflow niet zoals het moet? Mss zit het wel in je facturatie procedures. Als factureren een bijzaak is dan zal je bedrijf snel geld missen. Zet een procedure op dat je factuur op tijd de deur uit gaat en dat je sneller betaald zal worden. Reken steeds op laattijdige betalingen om allerhande redenen. Pijnlijk om te vernemen dat je klant plots failliet is en je nog een paar facturen openstaat of zelfs nog moest opmaken. Wordt het niet tijd die ene klant die al maanden achterstaat met betalingen eens te verplichten zijn vervallen openstaande facturen te betalen?

Stuur een ingebrekestelling voor het te laat is, of laat het over aan een incasso bureau om toch nog iets van je geld terug te zien. Stel terugkerende facturen op vaste tijdstippen voor aan vaste klanten om de hoeveelheid tijd en geld die je besteed te verminderen. Onderschat niet het belang van je facturatieproces (en opvolging van openstaande) om betaald te worden voor je werk. Geen zin ? besteed de opvolging uit maar doe je facturatie steeds zelf!

10. Je stelt inhoudingen op personeelskosten uit

Een van de gevaarlijkste wegen is je verzaken aan je verplichtingen voor RSZ en bedrijfsvoorheffing voor je medewerkers en jezelf als bedrijfsleider. Wist je trouwens dat je voor dit soort schulden zelfs hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden, ook al heb je een BVBA? Laat het zover niet komen en doe dit nooit! Zie dat je steeds voldoende cash opzij houdt om aan je verplichtingen als werkgever te voldoen. De interesten en boetes lopen hoog op bij het niet tijdig betalen.
Neem op tijd maatregelen voor een krediet of lanceer een product of dienst dat je cash flow snel kan verbeteren op korte termijn, maar speel geen gevaarlijk spel met de fiscus.

11. Je spendeert geen geld aan de juiste mensen

Zuinig zijn wil niet noodzakelijk zeggen dat je goed bent met geld. Het betekent gewoon dat je een hekel hebt aan uitgeven. Soms echter, moet je geld uitgeven om de beste resultaten op lange termijn te krijgen.

Een van de beste manieren om te investeren in je zaak is om te investeren in goede mensen. Je menselijk kapitaal is de drijfveer van succesvolle business. Investeer wat geld in het ontwikkelen van het juiste talent in je bedrijf en ook in het aannemen van mensen die sterke punten hebben waar je bedrijf net zwakke punten heeft. Deze mensen in je business zullen op lange termijn bewijzen dat ze kunnen helpen groeien op onverwachte en winstgevende manieren. Focus op de juiste mensen, en je zult iets opbouwen dat blijft duren.

12. Je weet niet wanneer te betalen belastingen in de bus vallen

Je hebt een fiscaal plan nodig. Denken aan de belastingen doe je niet alleen na het einde van elk (boek)jaar wanneer je alle documenten bij elkaar zoekt. Zonder belastingplan voor het hele jaar, zie je het jaar nadien heel wat geld wegvloeien naar de staat ipv terug te kunnen investeren in je zaak.

Maak een afspraak met een boekhouder of fiscalist om je te helpen je situatie te analyseren en samen een plan voor je bedrijf op te stellen. Je zou verbaasd zijn hoeveel ze je helpen besparen.

Lees ook andere artikels

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This
Deze popup niet meer tonen, klik hier!