Een hot topic die momenteel leeft bij heel wat zelfstandigen is het thuisladen van hun elektrische bedrijfswagen. Die elektriciteitskosten worden afgerekend op de privé elektriciteitsfactuur maar hoe kan een bedrijfsleider zijn thuislaadbeurten op een fiscaal correct manier doorrekenen aan zijn vennootschap? De fiscus heeft op heden nog geen fiscale spelregels gepubliceerd. Wij trachten graag enige verduidelijking te brengen in dit artikel.
Welk verbruik aan welk tarief ?
Als je de wagen thuis wil opladen kan je gebruik maken van een slimme laadkabel of van een laadstation. Het probleem situeert zich in het feit dat je veel meer dan enkel je wagen kan opladen met zo’n slimme laadkabel of laadstation. Puur het verbruik meten doorheen de kabel of laadstation is bijgevolg voor de fiscus onvoldoende om te kunnen bewijzen dat het gaat om zuivere laadkosten van jouw bedrijfsvoertuig. Wie weet heb je namelijk andere privé voertuigen of elektrische apparaten hierop aangesloten wat uiteraard beroepsmatig niet aftrekbaar is. Bijkomend probleem is dat niet elk laadstation universeel is in gebruik en sommige hardware of software niet compatibel is met elke laadpas.

Daarbij is het tarief ook niet altijd éénduidig. Aan welk tarief moet de energie immers aangerekend worden? De overheid voorziet op heden geen forfaitaire vergoeding per kWh wat wel gebruikelijk is voor personenwagens met een fossiele brandstofmotor, beter gekend als “de kilometervergoeding”.
Wat in het geval dat je thuis zonnepanelen hebt laten installeren? Of heb je een variabel dal/piekuur tarief? Mag je dan toch nog gewoon het standaard kWh tarief van je energiemaatschappij aanrekenen?
Kosten eigen aan de werkgever (KEW)
Om fiscaal correct te werken, moet je beschikken over een overzichtsrapport (verbruik in kWh) waarin enkel het zuivere oplaadverbruik van de elektrische bedrijfswagen wordt opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse factuur van je tankkaart, daar staat ook enkel het verbruik op hoeveel liter brandstof je getankt hebt voor je bedrijfswagen. Bij voorkeur komt deze data rechtstreeks van je boordcomputer of is deze data bijgehouden door je autofabrikant.
Daarnaast moet je ook het correcte, werkelijke kostentarief toepassen, zijnde de werkelijke verbruikskosten. Indien je een hoger tarief aanrekent dan hetgeen je werkelijk privé betaald hebt, dan spreken we van een belastbare vergoeding, dit kan je best zoveel mogelijk vermijden.
De aanrekening van thuisladen aan je vennootschap, zonder tussenkomst(factuur) van een derde partij, houdt fiscaal gezien een “kost eigen aan de werkgever” in, of kortweg “KEW”. Sinds januari 2022 ben je wettelijk verplicht om alle KEW vergoedingen jaarlijks te vermelden op je fiscale fiche 281.20, in dit geval op basis van “werkelijk bedrag” want je baseert je niet op een forfait. De fiscus houdt deze bedragen sinds 2022 nauwgelet in de gaten dus de vermelding op fiche vergroot in zekere zin je kans op fiscale controle.
Ook hier bestaat het gevaar dat je dit bedrag vergeet door te geven aan je sociaal secretariaat die voor jou maandelijks loonfiches opmaakt. Indien je dus werkt met interne onkostennota’s die je aanrekent aan je vennootschap moet je ook het totale bedrag per kalenderjaar doorgeven aan je sociaal secretariaat. Wees er ook attent op dat de onkostennota niet dubbel uitbetaald wordt via de loonfiche.
Een praktische oplossing
De wetgever promoot enerzijds het elektrisch rijden en installatie van laadpalen maar heeft anderzijds fiscaal gezien nog maar weinig geregeld inzake thuisladen. Dat zorgt voor onduidelijkheid bij de zelfstandige bedrijfsleiders die alles uiteraard correct wil registreren in hun administratie.
Om onze klanten toch goed te kunnen ondersteunen zijn we zelf even op zoek gegaan naar een praktische oplossing. Er bestaan Belgische dienstverleners zoals EEVEE die de volledige administratieve flow voor jou oplossen. Zij gaan optreden zoals de traditionele tankkaart leverancier waardoor je vennootschap simpelweg maandelijks een factuur ontvangt voor de werkelijke verbruikskosten bij het thuisladen. De dienstverlener houdt zijn transactiekost af en stort het tegoed van je oplaadkosten door naar je privérekening.
Via hun platform wordt de data van je voertuig bij de autofabrikant automatisch opgehaald via het chassisnummer en wordt altijd het werkelijk gebruik afgerekend. Bijgevolg heb je dan ook geen hardware/software problemen meer, ongeacht welke laadpaal jij hebt laten installeren en wordt altijd het correcte verbruik gefactureerd.
Als oplaadtarief gebruik je steeds je eigen tarief van je eigen energiemaatschappij. Als je werkt via “EEVEE Business” en de factuur laat afrekenen via hun services, dan is alles in orde zoals bij een tankkaart. Er is in dat geval ook geen sprake van kosten eigen aan de werkgever want de dienst wordt afgerekend via EEVEE als tussenpartij.
Indien je enkel het overzichtsrapport zou gebruiken vanuit de Eevee app, en er is geen afrekening via factuur vanuit EEVEE Business, dan moet je nog steeds het werkelijk bedrag melden aan je sociaal secretariaat voor de fiche 281.20.
Eénmanszaken daarintegen kunnen het rapport van de Eevee app gebruiken om zo correct de thuislaadbeurten te registeren en mogen dit document dan ook zo in kost brengen voor hun laadkosten te bewijzen.
Heb je iets bijgeleerd door dit artikel?
Like of Deel ons artikel op Facebook via de onderstaande knoppen.