In het vorige artikel hebben we kort gesproken over het nut en belang van voorafbetalingen op belastingen. Eén van de meest gestelde vragen van zelfstandigen is “ Kan ik dat van mijn belastingen aftrekken? “ . Kosten zijn enkel beroepskosten indien ze voldoen aan de voorwaarden bepaald door de fiscus. Daarbij is volledigheid van beroepskosten zéér belangrijk. Hoe meer kosten jij namelijk inbrengt, hoe minder belastingen je zal moeten betalen.

Volledigheid van beroepskosten
Er doen veel geruchten de ronde, zowel bij startende als doorwinterde zelfstandigen. “ Ik heb van horen zeggen dat je beter niet teveel kosten maakt het eerste jaar”. “Mag ik verlies maken als zelfstandige ”? “ Kan ik failliet verklaard worden als ik verlies draai ” ? Alles loopt zo’n vaart nog niet, het is in je eigen belang om steeds alle bonnetjes en facturen goed bij te houden en deze in kost te laten nemen in je boekhouding. Winst bepaling is het verschil tussen je omzet en je beroepskosten. Belastingen worden berekend op de winst die je kan voortbrengen. Hoe meer beroepskosten je kan aantonen, hoe minder belastingen je zal moeten betalen. Dus ja, breng die telefoonfactuur en internetfactuur mee in kosten. Je belt toch af en toe beroepsmatig met je klanten, leveranciers, bank, boekhouder. Uiteraard zullen deze facturen niet voor 100% in kosten kunnen genomen worden maar alle kleine beetjes tellen om er voor te zorgen dat je uiteindelijk minder moet afgeven aan de fiscus.
Analyseer je fiscaal resultaat
Vraag bij je boekhouder elk jaar je fiscaal resultaat op. Dit is een overzicht van je gerealiseerde omzet minus je gemaakte beroepskosten. Een eenmanszaak heeft een vereenvoudigde boekhouding wat inhoudt dat er soms iets over het hoofd kan gezien worden door je boekhouder. Analyseer de geboekte posten en kijk na op volledigheid. Is je beroepshuur wel in rekening gebracht? Is de overnameprijs van de handelszaak wel in kosten genomen (zoek op de term “afschrijvingen goodwill”)? Zijn de beroepsintresten van je hypothecaire lening deels afgetrokken? Zijn alle autokosten wel geboekt o.a. onderhoud, brandstof, verzekering en verkeersbelasting? Staan je duurbetaalde sociale bijdragen ook tussen de kosten? Jij kent je eigen dossier beter dan wie dan ook, beter dan je eigen boekhouder. Laat dus nooit kosten liggen die (deels) beroepsmatig zijn en zorg ervoor dat je deze documenten meegeeft aan je boekhouder.