Er zijn verschillende manieren om geld uit je eigen vennootschap te halen. De meest gebruikte en gekende manier is opname van loon als bedrijfsleider. Indien je verder geen beroepsinkomsten hebt in je privévermogen is het altijd interessant om een minimumbezoldiging op te nemen uit je vennootschap. In de berekening van je personenbelasting aangifte heeft iedereen immers recht op een belastingvrije som. De grootte van deze belastingvrije som is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Geen bezoldiging opnemen is dus zeggen aan de fiscus “ Neen fiscus, ik hoef geen onbelast geld te ontvangen op mijn privé rekening “ . Bekijk dit goed met je boekhouder indien je momenteel nog geen bezoldiging opneemt.
Flexibel bezoldigingspakket
Bij een ontmoetingsgesprek met nieuwe klanten vraag ik meestal hoe hun bezoldigingspakket in elkaar steekt. Vaak hoor ik dat men enkel een bruto bezoldiging opneemt, verder niets. Dit is nooit voordelig, in geen enkele situatie. Een geoptimaliseerd salaris voor een bedrijfsleider is steeds samengesteld uit drie tot vijf verschillende elementen. Indien je dit niet doet betaal je teveel belastingen en laat je heel wat mogelijkheden liggen om geld op te nemen uit de vennootschap. Via dit artikel had ik met jullie graag de fiscale techniek “verhuring van eigendommen aan de vennootschap” gedeeld.

Verhuur je kantoor
Indien je geregeld van thuis uit werkt of klanten ontvangt voor je zelfstandige activiteit, dan kan je bijvoorbeeld je kantoorruimte verhuren aan de vennootschap. Indien het gebouw niet je eigendom is moet je goed de huurovereenkomst nalezen wat er mogelijk is. Zelfs indien je het pand huurt zijn er mogelijkheden om een deel van de kosten af te schuiven op de vennootschap.
Kenmerken van huurinkomsten
Waarom verhuren aan de vennootschap?
Omdat huurinkomsten in België voordeliger belast worden in de personenbelasting dan de opname van een bezoldiging. Loon opnemen is de minst voordelige manier om geld uit de vennootschap te halen.
Hoeveel huur mag ik vragen?
Rekening houdend met het vorige puntje denk je nu waarschijnlijk “ Waarom vraag ik dan niet gewoon € 2.000 netto huur aan de vennootschap en geen bezoldiging? “. Huurinkomsten van gebouwen zijn uit je eigen vennootschap geplafonneerd via een formule bepaald door de fiscus.
Wat als ik toch meer huur vraag aan de vennootschap?
Indien je bezoek krijgt van de fiscus (lees: belastingscontrole) zal men dit goed gaan controleren. Men zal de overdreven huurinkomsten op dezelfde manier belasten als een bezoldiging voor bedrijfsleider. Bijgevolg zal men het verschil tussen de maximumplafond en de gevraagde huur bij u privé als beroepsinkomen belasten.
Hoe zit dit fiscaal in elkaar?
Voor de vennootschap zijn de huurgelden 100% aftrekbaar van de vennootschapswinst. Je mag dit overschrijven van je zakelijke bankrekening naar je eigen privé bankrekening. De belastbaarheid in de personenbelasting is afhankelijk indien je gemeubeld of ongemeubeld verhuurd aan de vennootschap.
Extra fiscale tip!
Doorgaans is het bijna altijd fiscaal interessanter om gemeubeld te verhuren aan de vennootschap in plaats van ongemeubeld. Zet dit dan ook goed op papier in de huurovereenkomst.