Facebook

Consumptiecheque van 300 euro

Door Vincent De Backer

29 juli 2020

Eén van de nieuwe steunmaatregelen die de overheid uitgewerkt heeft, is de consumptiecheque t.w.v. 300 euro (maximaal). Het gaat om cheques die aangekocht kunnen worden door de werkgever ten voordele van zijn werknemers.

Sommige sectoren hebben het best lastig door de huidige economische crisis. De overheid heeft meerdere steunmaatregelen voorzien om deze getroffen sectoren financieel deels te ondersteunen.

Voor wie?

Net zoals de maaltijdcheques legt de wetgever helaas enkele beperkingen op. De consumptiecheques kunnen besteld worden ten voordele van werknemers. Bedrijfsleiders en éénmanszaken (zonder personeel) vallen dus uit de boot.

Ook management of freelance vennootschappen, die enkel een bedrijfsleider hebben en geen personeel, kunnen voor hun bedrijfsleider geen consumptiecheques aankopen. 

consumptiecheque 300 euro

Hoeveel mag de consumptiecheque maximaal bedragen ?

De consumptiecheque mag maximaal slechts toegekend worden voor 300 euro per persoon. Heb je toch cheques aangekocht voor een hogere waarde? Bij een mogelijke fiscale controle zal de fiscus het verschil in hoofde van de genieter belasten als een voordeel alle aard in de personenbelasting waardoor het fiscaal voordeel komt te vervallen.

Waar kan ik de consumptiecheque bestellen ?

Je kan de consumptiecheque bestellen bij de leverancier waar je wellicht ook maaltijdcheques en ecocheques bestelt.

De meeste gekende leveranciers in België zijn Monizze, Edenred & Sodexo. Enkel Monizze heeft reeds voorzien in een elektronische versie van de consumptiecheque.

De waarde van deze cheque zal bijkomend opgeladen worden op de maaltijdcheque kaart. Wanneer je wenst te betalen met consumptiecheques dien je aan de uitbater te laten weten dat ze dit mogen aanrekenen op je consumptiecheques. 

Edenred & Sodexo opteren voor een papieren consumptiecheque om dit toegankelijker te maken.

Op welke plaatsen kan ik er mee betalen ?

De consumptiecheque zal hetzelfde systeem hanteren als de maaltijdcheques. De plaatsen waar je dus kan betalen is afhankelijk van de economische handelaren die hierop ingetekend hebben.

De sectoren waar je de cheque zal kunnen spenderen zijn : horecazaken, culturele handelszaken, sportverenigingen, en kleine handelszaken die hun deuren minimaal 1 maand lang wettelijk verplicht moesten sluiten.

Heb je een specifiek plek in gedachte waar je dit wenst te besteden? Neem even contact met de handelaar en vraag goed na of zij ook betaling in consumptiecheques aanvaarden. 

Moet ik belastingen betalen op dit voordeel ?

Neen, het gaat om een volledig belastingvrij voordeel, 100 % aftrekbaar van je belastbare inkomsten.

Heb je iets bijgeleerd door dit artikel?

Like of Deel ons artikel op Facebook via de onderstaande knoppen.

Lees ook andere artikels

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This