Facebook

Afschaffing Ecocheques

Door Vincent De Backer

3 februari 2017

* Belangrijke nieuwsupdate *

Voorlopig blijven de ecocheques bestaan omdat de regeringspartijen het niet eens geraakt zijn over de afschaffing van de ecocheques.

Na de afschaffing van de BTW voorschotten voor kwartaalaangevers volgt nu ook de afschaffing van de ecocheques vanaf 2018. Momenteel ligt een wetsvoorstel op tafel om de ecocheque te vervangen door een nettovergoeding die, net zoals het loon, op de rekening van de werknemer zal gestort worden. De afschaffing ecocheques maakt deel uit van de administratieve vereenvoudiging.

afschaffing ecocheques

Bij werkgevers zijn ecocheques populair omdat er geen sociale lasten of belastingen op verschuldigd zijn. De vernieuwde ecovergoeding zal fiscaal gezien op dezelfde manier behandeld worden dan de ecocheque. Je bent aldus vrij om zelf te kiezen hoe je deze extra nettovergoeding wenst te besteden.

Het grootste struikelblok bij vele mensen is en blijft waaraan ze de ecocheques kunnen uitgeven. Dat probleem zou verholpen moeten zijn met deze nieuwe maatregel. Het is dan nog maar de vraag in welke mate de netto vergoeding in de toekomst nog zal besteed worden voor “ecologische” doelen.

Worden maaltijdcheques ook afgeschaft?

Voorlopig blijft de digitale maaltijdcheque wel nog bestaan gezien niet alle regeringspartijen het eens raken om de maaltijdcheques ook om te zetten naar een netto vergoeding. Bovendien kunnen alle vennootschappen maaltijdcheques aanvragen voor hun personeel en bedrijfsleiders. Ook een zaakvoerder van een vennootschap zonder personeel kan genieten van maaltijdcheques. Het is wel belangrijk dat je voor deze vorm van verloning een schriftelijke individuele overeenkomst opstelt. Er kunnen maximum 220 maaltijdcheques per jaar toegekend worden aan de bedrijfsleider of dus zo’n 18 maaltijdcheques per maand.

 

Lees ook andere artikels

  • afschaffing BTW voorschotten

    U heeft het waarschijnlijk al vernomen via uw boekhouder, de afschaffing van de BTW voorschotten komt eraan in de loop van 2017. Op zich is dit een goede zaak want…

  • inhoudingsplicht

    Recent een factuur ontvangen van een aannemer? Als zelfstandige ben je verplicht om zelf na te gaan of de uitvoerder van de werken in onroerende staat geen betalingsachterstand heeft bij…

  • minder vennootschapsbelasting betalen 2

    De vennootschapsbelasting is doorgaans lager dan de personenbelasting omdat de belastingschijven slechts gaan tot 33,99% inclusief crisisbijdrage en in de personenbelasting tot 50% plus gemeentebelasting plus sociale bijdragen. Hoeveel je…

Volg ons op facebook

Heb je een idee voor een volgend artikel of wil je graag iets lezen over een bepaald topic? Stuur ons vandaag nog een bericht en wie weet gaat het volgende artikel geheel over jouw gekozen onderwerp. Deel & Like dit artikel op Facebook om de kennis door te geven aan je vrienden en kennissen!
Share This