Sinds begin 2022 zijn de energieprijzen sterk gestegen bij de meeste energieleveranciers. Daarom kunnen sommige bedrijfsleiders de intentie hebben om deze energiekost van hun privé woning ten laste te leggen van hun vennootschap.
Is dit wel een goed idee en wat denkt de fiscus hiervan? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.
Is de woning eigendom van de vennootschap?
Vanaf 1 januari 2022 heeft de fiscus de regels inzake forfaitair voordeel alle aard (VAA) elektriciteit en verwarming aangescherpt en een extra voorwaarde ingeschreven in de wet. Het is belangrijk om na te gaan wie de eigenaar is van het pand, indien de energiefacturen zouden betaald worden door de vennootschap.

In 2022 bedraagt het forfaitair voordeel voor bedrijfsleiders:
2.130 euro per jaar voor verwarming
1.060 euro per jaar voor elektriciteit
Om gebruik te kunnen maken van het forfaitair voordeel moet het pand tevens ook terbeschikking gesteld worden aan de bedrijfsleider, of simpel uitgelegd, er moet ook een voordeel alle aard “gratis woonst” aangerekend worden. Hieruit kunnen we afleiden dat het pand dus eigendom moet zijn van de vennootschap.
Voordeel belasten aan werkelijke waarde
Bij de meeste bedrijfsleiders is de gezinswoning geen eigendom van de vennootschap en wordt er bijgevolg ook geen voordeel alle aard gratis woonst aangerekend. Indien de bedrijfsleider toch zou beslissen om de energiefacturen van elektriciteit en verwarming te laten betalen door de vennootschap, dan moet er een voordeel alle aard voor de werkelijke waarde van de facturen aangerekend worden. Dit houdt in dat de betaalde bedragen moeten belast worden in de personenbelasting en onderworpen worden aan de sociale bijdrage, er wordt dus geen fiscaal cadeau gegeven.
Werken met een onkostenvergoeding
Thuiswerk is niet meer weg te denken gezien de huidige werkomstandigheden. Er wordt een aanzienlijk groter stuk beroepskosten gemaakt voor de kantoorruimte (inrichting, elektriciteit, verwarming). Indien je kan aantonen dat je voornamelijk van thuis je werk organiseert, dan kan je een belastingvrije “vergoeding voor thuiswerk” genieten. Bijkomende voorwaarde is dan uiteraard wel dat je je energiefacturen privé betaald hebt en niet via de vennootschap.
Hoeveel bedraagt de onkostenvergoeding voor thuiswerk?
Je kan de recente terugbetaling van kosten hier nalezen op de website van de RSZ.
Heb je iets bijgeleerd door dit artikel?
Like of Deel ons artikel op Facebook via de onderstaande knoppen.